Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović i Novalić o usaglašavanju sistema koordinacije: Nema velikih razlika

Cvijanovic-Novalic

Premijerka bh. entiteta Republika Srpska (RS) Željka Cvijanović izjavila nakon sastanka na najvišem nivou o temi “Odluka o sistemu koordinacije” koji je održan u srijedu u Sarajevu kako je optimistična kada je riječ o usaglašavanju dokumenta i da će u ponedjeljak javnost biti detaljno upoznata o tome šta će se usaglasiti ili eventualno o nečemu što je sporno, a što se će se pokušati riješiti jer, kako je kazala, bez ovog dokumenta nema kretanja ka EU, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavljamo razgovore sljedeći ponedjeljak. U međuvremenu će naši radni timovi i predstavnici obaviti određene konsultacije kako bismo u ponedjeljak, mogli da dođemo do kraja ili finalnog dokumenta. Otklonili smo nekoliko važnih dilema, odgovorili na koji način će to biti riješeno. Ostaje nam taj neki, da kažemo, teži dio posla koji se odnosi na sam sastav i određenu interakciju između različitih tijela koji su predviđeni sporazumom”, izjavila je Cvijanović.

Premijerka RS-a je ponovila kako je optimistična kada je u pitanju donošenje konačne odluke o usaglašavanju oko pitanja mehanizma koordinacije i da postoji potpuna svijest o važnosti jednog ovakvog pitanja.

“Iako su letjele razne priče, izjave koje smo dali preko medija, bilo bi bolje da smo sjedili i institucionalno razgovorali, jer mi predstavljamo svoje institucije, imamo određeni kapacitet da donosimo određene odluke, sugerišemo kako se šta treba uraditi, ali bolje ikad nego nikad. Mislim da smo na dobrom putu, da se razumijemo i da znamo da bez takvog životnog mehanizma nema kretanja ka EU”, dodala je.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je potvrdio da da su na današnjem sastanku definisani problemi tehničke i suštinske prirode.

“Ovo je prvi dio gdje smo definisali tehničke i suštinske probleme. Tehničke ćemo riješiti tehničkim putem, a za suštinske smo imenovali grupu koja će ih razraditi i donijeti ih u ponedjeljak na zaključno usvajanje. Mislim da nemamo pretjerano velikih razlika i mislim da smo na dobrom putu da ovo pitanje ostavimo iza sebe”, izjavio je Novalić.

Sastanku je, kako je i ranije najavljeno, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, kao i delegacije entitetskih vlada koje su predvodili premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, te entitetski ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.