Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović i Wigemark žale zbog neusvajanja izmjena Zakona o akcizama

BiH

cvijanovic

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske i Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, na današnjem sastanku u Banjaluci izrazili su žaljenje zbog neusvajanja seta finansijskih zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi iz Vlade RS-a izraženo je žaljenje zbog neusvajanja prije svega izmjena Zakona o akcizama, što je predstavljalo jednu od obaveza iz Reformske agende, te uslova za zaključenje novog aranžmana sa MMF-om.

Željka Cvijanović je još jednom podsjetila da je Vlada RS sve svoje predviđene obaveze realizovala, te “istakla da odgovornost za zastoj u realizaciji Reformske agende, te nezaključivanje novog aranžmana sa MMF-om, stanuje isključivo na adresi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu”.

“Sagovornici su pozitivnim ocijenili finalizaciju uspostavljanja svih tijela predviđenih usaglašenim sistemom koordinacije procesa evropskih integracija, te podvukli potrebu što hitnijeg objedinjavanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a koje su prethodno izradile nadležne institucije sa svih nivoa vlasti u BiH”, navode iz Vlade RS-a.

Predsjednica Vlade RS-a istakla je da sve zajedničke aktivnosti u oblasti evropskih integracija, uključujući i objedinjavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, moraju da se realizuju isključivo u okviru tijela sistema koordinacije i u skladu sa njegovim procedurama i pravilima.

Ona je naglasila da bilo kakve jednostrane aktivnosti zajedničkih institucija BiH ili njihovi pokušaji nametanja pravila ponašanja i prakse koji su izvan ili u suprotnosti sa dogovorenim sistemom koordinacije, za Vladu RS nisu prihvatljivi.