Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: “Ne izvlačimo” se iz referenduma

zeljka cvijanovic

Premijerka Republike Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović tvrdi da nisu tačni navodi da vlast u RS izbjegava raspisivanje referenduma u tom bh.entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer će on, kako kaže, morati biti proveden.

– Priče da se neko izvači iz referenduma ne stoje – navela je ona ističući da se moraju provesti predviđene procedure.

Cvijanović je ponovila da referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti samo ukoliko budu ispunjeni ciljevi strukturalnog dijaloga, poput provođenja strategije za ratne zločine.

To znači, dodala je, adekvatno suđenje, jednakost pred zakonom bez obzira na nacionalnu pripadnost i bježanje od prakse kojom bi se pravosudnim odlukama stvarala nova politička realnost te se moraju precizno regulisati nadležnosti sudova.

Odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH usvojena je još 15. jula, ali do danas nije objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

U međuvremenu je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto na formiranje Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH, o čemu će se u narednom periodu izjasniti Vijeće Ustavnog suda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa.