Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Neće biti smanjenja plata budžetskih korisnika

zeljka cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da zakon o platama nije nikakav uslov Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i naglasila da Vlada Srpske nije i neće u narednom periodu razmatrati nikakvo smanjenje plata budžetskih korisnika.

“Zakon o platama nije nikakav uslov Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/. Mi smo prije otprilike godinu dana donijeli novi Zakon o radu i da je potrebno da se izvrše određena usklađivanja u drugim zakonskim i podzakonskim aktima”, rekla je Cvijanović danas u Bosanskom Brodu.

Ona je ocijenila nekorektnim pravljenje priloga u medijima u kojima se navodi da je Vlada donijela odluku o smanjenju plata budžetskim korisnicima, ističući da to nije tačno i da Vlada ni na jednoj sjednici nije razmatrala niti koeficijente, ni osnovicu, ni bilo šta što je vezano za obračun plata budžetskih korisnika.

“Ali je Vlada razmatrala određene naknade i na taj način zaključivala kolektivne ugovore sa partnerima – sindikatom i poslodavcima. Sve one izmjene koje su se pojavile u međuvremenu, a nisu sve bile smanjenja, nego su bila i povećanja, odnosile su se na određene naknade i davanja koja proističu kao obim prava koja se utvrđuju kroz kolektivne ugovore”, dodala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, stvar naknada je stvar dogovora između socijalnih partnera – Vlade, poslodavaca i sindikata.

Cvijanović je rekla da su u toku reforme na osnovu Reformske agende koja je usvojena prošle godine.

“Mi smo počeli da realizujemo te reforme, nema stvari koje sad treba da realizujemo, a da to od nas traži MMF, zato što to radimo u kontinuitetu i morali smo to da radimo i ispunjavamo određene stvari kao prethodne mjere da bi došlo do odobravanja aranžmana”, navela je Cvijanović.

Ona je rekla da je u pitanju još nekoliko godina aktivnosti koje su čvrsto strukturisane i koje se moraju provoditi ne samo zato što postoji aranžman sa MMF-om nego zato što su sve te mjere koje je tražio MMF propisane, odnosno definisane Ekonomskom politikom koju je usvojila Vlada Srpske, a potom i Narodna skupština.

Ona je podsjetila da je u okviru tih reformi upućen niz zakona, kao što je set zakona o borbi protiv sive ekonomije, što predstavlja jedno od centralnih pitanja u okviru Reformske agende.

“Kao takvo centralno pitanje koje treba da služi uvođenju većeg reda i discipline uopšte u društvu je sistem plaćanja, a isto tako sve druge stvari koje su se trebale odnositi na rasterećenje privrede su nešto što nas očekuje u budućem periodu”, dodala je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je predviđeno smanjenje opterećenja rada, ali istovremeno da se prihodi prikupe na neki drugi način, kao i da se obezbijede i jača podrška razvojnim i infrastrukturnim projektima.

“Vladavina prava je takođe jedna od stvari o kojoj niko ne priča, ali se polaže mnogo interesa i pažnje u okviru Reformske agende”, navela je Cvijanović.