Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajuća Predsjedništva bih

Cvijanović nije dobro primila Schmidtovu odluku: “Samo da ode iz Bosne i Hercegovine”

cvijanović dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Cvijanović i Dodik

Ona je naglasila da je “upravo Schmidt taj koji svojim nelegalnim prisustvom urušava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini zbog koje, tobože, donosi isto tako nelegalne odluke”

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da je Christian Schmidt glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

“Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredijeljenost Republike Srpske, a na Schmidtu je samo to da ode iz Bosne i Hercegovine”, naglasila je Cvijanović u intervjuu Srni.

Na pitanje da prokomentariše današnje odluke Schmidta, Cvijanović je rekla da “nažalost, ovakvi njegovi potezi udaljavaju Bosnu i Hercegovinu od tog puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti”.

Ona je naglasila da je “upravo Schmidt taj koji svojim nelegalnim prisustvom urušava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini zbog koje, tobože, donosi isto tako nelegalne odluke”.

“Sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske”, kazala je Cvijanović.