Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović obećala: Aparati za izdajanje mlijeka uskoro stižu na UKC

BiH

Бањалука – УКЦ – Цвијановић

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Vlada obezbijediti potrebna sredstva za sanaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ RS.

Cvijanovićeva je novinarima u Banjaluci, nakon posjete Klinici, rekla da će Vlada obezbijediti novac za nabavku električnih aparata za izdajanje majčinog mlijeka koji će pomoći majkama da lakše i bezbolnije doje djecu, a podršku će dati i nabavkom novih inkubatora.

“U Vladi smo odlučili da, povodom Svjetske nedjelje dojenja, pomognemo Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Kliniku za dječije bolesti nabavkom aparata za izdajanje. Budući da je riječ o bolničkim aparatima, u saradnji sa Kliničkim centrom započeli smo procedure nabavke. Vlada će obezbijediti novac, a Klinički centar će sprovesti procedure nabavke”, pojasnila je Cvijanović.

Ovi aparati će posebno pomoći majkama i bebama koje su u prvim danima smještene na intenzivnoj i poluintenzivnoj njezi da se hrane majčinim mlijekom.

Tokom sastanka naglašena je i potreba nabavke inkubatora. Vlada je prošle godine donirala pet inkubatora sa monitorima za bebe, a najavljena je nabavka njih još toliko.

Cvijanovićeva kaže da je plan da se i dalje ulaže u Kliniku za ginekologiju i Dječiju kliniku, čije će opremanje i modernizacija biti prioritet u narednoj godini.

Ona je istakla da će po završetku radova ovo biti lijepo uređena, modernizovana klinika.

“Mnogo je učinjeno u zdravstvenom sektoru i svaka oblast je važna, ali u narednom periodu više pažnje ćemo posvetiti modernizaciji ginekologije, porodilišta, pedijatrije. Na više kolosijeka radimo da bismo za godinu, dvije, u zavisnosti od procedura, mogli imati na Paprikovcu zdravstveni objekat koji može parirati najboljim objektima tog tipa u svijetu”, naglasila je Cvijanović.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić zahvalio je Vladi što će donirati opremu za unapređenje rada, kao i za ukupnu podršku koju Vlada i predsjednik RS Milorad Dodik pružaju UKC-u.

“Predsjednik Vlade nije prvi put ovdje ovakvim povodom i ona je, uz predsjednika RS Milorada Dodika, najzaslužnija što danas imamo ovakav klinički centar, i za to kakav će tek biti. Zahvaljujući predsjedniku RS i Vlade RS napravljen je plan i već danas imamo dogovor u Ministarstvu zdravlja sa određenim projektantima da krenemo u proceduru rekonstrukcije cijelog ovog objekta i Klinike za zarazne bolesti”, naveo je Đajić.

Uz niz mjera pronatalitetne politike, Vlada je donijela i odluku o dodjeli naknade od 405 KM mjesečno za nezaposlene porodilje vodeći se ciljem da djeca u RS imaju ljepše, sigurnije rađanje i odrastanje.

Vlada je nastojala da na taj način početak roditeljstva, koji je sam po sebi pun strahova i neizvjesnosti, malo olakša u prvoj godini dok je beba mala.