Banja luka

Cvijanović: Odnos prema SAD otvoren i pozitivan

rs-cvijanovic

U prvom obraćanju, nakon što je položila zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a, Cvijanović je dodala da će insistirati na očuvanju ustavnog kapaciteta i pozicije RS-a i na odnosima u okviru BiH koji su definisani Dejtonskim sporazumom.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će nastojati da podstiče na dijalog između institucija i socijalnih partnera, na mir i toleranciju prilikom rješavanja pitanja koja su od suštinskog interesa za taj bh. entitet.

S pozicije entitetske predsjednice bit će, kaže, spona u usaglašavanju stavova između predstavnika RS-a u entitetskim i institucijama na nivou BiH.

U prvom obraćanju, nakon što je položila zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a, Cvijanović je dodala da će insistirati na očuvanju ustavnog kapaciteta i pozicije RS-a i na odnosima u okviru BiH koji su definisani Dejtonskim sporazumom.

Navela je i da je RS otvorena za saradnju sa svima.

-Proces evropskih integracija, i pored problema kroz koje Evropska unija prolazi i devijacija koje prate ovaj proces unutar BiH, ostaje jedan od naših prioriteta. Naš stav je tu jasan. Jesmo za evropski put, ali ne prihvatamo pristup u kojem se ovaj proces zloupotrebljava ili koristi za neutralisanje ustavne uloge institucija RS -rekla je Cvijanović.

Tvrdi da je Ruska Federacija “dokazani prijatelj RS”.

-Naši odnosi na političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu postaju sve razvijeniji. Rusija je jedan od najvećih investitora u RS. Ona dosljedno insistira na poštivanju Dejtonskog sporazuma u BiH, i predstavlja glas pravičnosti i principjelnosti u Savjetu bezbjednosti UN suprotstavljajući se dezinformacija koje se tamo plasiraju o stanju u BiH – ustvrdila je entitetske predsjednica.

I odnosi RS a NR Kinom također postaju sve razvijeniji, i, kako je dodala, interes kineskih investitora je sve prisutniji, a naučna i kulturna saradnja postaje sve vidljivija, te da je RS čvrsto opredijeljena da tu saradnju dodatno osnaži.

-Naš odnos prema SAD je otvoren i pozitivan. U RS je pozdravljen stav američkog predsjednika Donalda Trampa o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država. S SAD-om RS dijeli mnoge zajedničke vrijednosti, uključujući i borbu protiv terorizma kojem smo svi, direktno ili indirektno, izloženi. Žalimo zbog propuštenih mogućnosti u prošlosti da naše razumijevanje bude i bolje i vjerujem da to može da se desi u budućnosti onda kad nametnuti stereotipi ustupe mjesto jednom racionalnijem i objektivnijem pristupu – istakla je Cvijanović.

Ponovila je da pitanje NATO integracija za RS veoma osjetljivo, iz više razloga i podsjetila da se parlament tog bh. entiteta usvajajući Rezoluciju o neutralnosti, “jasno opredijelio po tom pitanju ukazujući da se između Srpske i Srbije ne može praviti bilo kakva granica na Drini”.

– Ukoliko se Srbija ikada drugačije izjasni po pitanju članstva u NATO, smatramo da narod RS putem referenduma treba da se izjasni o članstvu. To, naravno, ne znači da RS i njene institucije nisu spremne ostvarivati saradnju u postojećim ugovornim, edukativnim i programskim okvirima, kao što je, na primjer, Partnerstvo za mir s ciljem jačanja opće bezbjednosti i unapređenja bezbjednosnih kapaciteta RS – kazala je novoizabrana predsjednica bh. entiteta RS.