Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Opozicija laže da je RS prezadužena

BiH

ZELJKA CVIJANOVIC NOVA

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nazvala je skandaloznim napade opozicije pojedinačno na ljude iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jer su “potvrdili da je deficit RS-a između 35 i 40 miliona KM, a ne 170 miliona KM kako to oni smatraju”.

Komentarišući izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske da je deficit budžeta za 2016. godinu 170 miliona KM, dok je Ministarstvo finansija saopštilo da je to 40 miliona KM, Cvijanovićeva je podsjetila da je iz MMF-a potvrđeno da je deficit između 35 i 40 miliona KM.

“Kada ste u aranžmanu sa MMF-om vi ste u dnevnoj komunikaciji sa njima, imaju uvid u sve vaše operacije. Pustili su par dana, uporedili su sa svojom dokumentacijom i svojim analizama i onda izašli (u javnost). To što gospodi iz opozicije ne godi ušima da to čuju pa napadaju pojedinačno ljude iz MMF-a, skandalozno je i katastrofalno”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je sinoć za RTRS rekla da će se nakon ostavke glavnog revizora Republike Srpske birati drugi revizor. “Sada treba da se premosti situacija ko će da radi taj posao do tog izbora”, rekla je Cvijanović i dodala da postoji propis koji kaže na koji način se može premostiti ta situacija.

Cvijanović je rekla da ono za šta opozicija kaže da spada u deficit, Ministarstvo finansija Republike Srpske smatra da nije deficit.

Ona žali što se uopšte došlo do takve situacije kada je riječ o Glavnoj službi za reviziju i dodala da je važno obezbijediti da Narodna skupština i sve ostale institucije rade normalno i efikasno.

“Ne možete vi rušiti jednu instituciju zato što vam se ne sviđa šta se dogodilo u drugoj, jer sve institucije koliko ih imamo u Republici Srpskoj moraju da rade”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da građani jesu zbunjeni, i da nema potrebe da se građanima objašnjava sve detaljno jer je njima relevantno da li se ostvaruje ono pravo koje im pripada, da li imaju svoje plate, penzije i slično.

“Mislim da je laž kada opozicija govori kako je Republika Srpska prezadužena, jer to još nije rekao niko od finansijskih organizacija koji dnevno prate naš budžet i ono što se dešava ovdje, znaju kakvi su međunarodni kriterijumi. Niko to nije rekao osim opozicije koja širi priču kako će ovdje doći do kolapsa, a evo nije se dogodio kolaps”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da građani odlično znaju kako međunarodna zajednica “skoči” ili reaguje na neku stvar u Republici Srpskoj i kako ćuti pokvareno kada se te iste stvari dešavaju u Federaciji BiH ili na nivou BiH.

“Katastrofalan pristup je pričati svaki dan kako će doći do kolapsa sistema u Republici Srpskoj, a to nije tako, a u FBiH da teče med i mlijeko”, rekla je Cvijanović.