Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preglasana

Cvijanović pokreće veto na odluku Predsjedništva BiH

cvijanović
Foto: Hazim Aljović/ Fena
Željka Cvijanović

O ovom pitanju će odlučivati Narodna skupština Republike Srpske

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović će pokrenuti veto na odluku Predsjedništva BiH iz domena vanjske politike, piše Srna.

Cvijanović je preglasana po tački Prijedlog zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu koju je predložio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Prema navodima ATV-a, Cvijanović je za navedenu tačku glasala protiv zbog eskalacije situacije na Kosovu.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, glasala su za ovu tačku, dok predsjedavajuća Predsjedništva BiH bila protiv.

O ovom pitanju će odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

Na prijedlog Bećirovića usvojen je i zaključak za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Usvajanje ovih prijedloga predstavlja doprinos jačanju regionalne saradnje i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.