Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović poziva sindikat na razgovore

zeljka cvijanovic

Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da današnji protesti sindikata budžetskih korisnika ne mijenjaju ništa kada je riječ o saradnji te su i dalje partner u razgovorima s Vladom.

Istakla je da su sindikalci pozvani na nastavak razgovora s resornim ministrima o eventualnom kreiranju novih rješenja.

Komentarišući današnje proteste sindikata zbog umanjenja plaća usljed novog obračuna minulog rada, Cvijanović je u izjavi novinarima kazala da je entitetska vlada predlagala bolje korekcije minulog rada, ali da to sindikat nije prihvatio.

– Očekivala sam partnerstvo zato što bi to pored korekcije na minulom radu značilo neke druge prihode koji bi opet bili stavljeni na raspolaganje radnicima – navela je Cvijanović.

Kazala je i da je Vlada promovirala princip solidarnosti, zaštite svakog radnog mjesta i da se sva moguća dodatna sredstva stave na raspolaganje za povećanje plaća.

S druge strane, predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kaže da sindikalci traže da se sredstva u budžetu RS-a za 2017. uštede na stavci javne investicije, tj. izdacima za nabavku postrojenja i opreme, a ne na plaćama radnika.

Smatra da je uštede moguće napraviti na istoj stavci u dijelu izdataka za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata, za šta je planirano 16,2 miliona KM.

– Sindikati su pregovarali i imali su neoborive argumente, nije tačno da nisu željeli da pregovaraju, ali nisu željeli da prihvate smanjenje plaća – istakla je Mišić i navela da je na protestima bilo onoliko radnika koliko su ih pozvali predstavnici četiriju granskih sindikata.