Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović pozvala poslanike Parlamenta BiH da izglasaju zakon o akcizama

cvijanović

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je pronađen mehanizam koji bi omogućio da se poljoprivredi u RS-u stavi na raspolaganje dodatnih deset miliona KM, ukoliko bude usvojen predloženi zakon o akcizama.

Ona je dodala da to znači da bi agrarni budžet iznosio 70, umjesto dosadašnjih 60 miliona KM, iz čega bi se namirivala sredstva za plavi dizel i slično.

“Predsjednik RS Milorad Dodik i ja imali smo u utorak konsultacije u Vladi i mislim da smo se usaglasili na koji način ćemo ići ciljano prema poljoprivrednom sektoru ukoliko dođe do usvajanja tog zakona”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je pozvala sve koji čine parlamentarnu većinu da izglasaju zakon, jer je to dobro za poljoprivrednike.

Ona je ponovila stav Vlade Republike Srpske da svaki nivo vlasti treba da izvršava svoje obaveze, te u tom smislu pozvala one koji će sutra učestvovati u radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakone koji se nalaze na dnevnom redu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici zakazanoj za danas, trebalo bi da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona čije je usvajanje uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ – prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda po hitnom postupku, te zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Izmjenama zakona o akcizama povećavaju se akcize na gorivo za 15 feninga, od kojih je deset namijenjeno za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju puteva.