Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović razgovorala s predstavnicima Svjetske banke

cvijanovic

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu, u odvojenim susretima, s izvršnim direktorom u Svjetskoj banci Frankom Himskerkom, direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom van Gelder i potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom.

Tokom sastanaka, koji su održani u okviru redovne Godišnje skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom i kvalitetom projekata koje ova međunarodna finansijska institucija implementira u RS.

Bilo je riječi o šest projekata koje taj bh. entitet uspješno realizuje u partnerstvu sa Svjetskom bankom, čija je vrijednost oko 200 miliona KM, a razgovarano je i o saradnji u narednom periodu koja će, između ostalog, obuhvatiti aktivnosti u oblastima reforme tržišta rada i podrške zapošljavanju, jačanja zdravstvenog i bankarskog sektora i restrukturisanja javnih preduzeća, saopćeno je iz entitetske vlade.

Cvijanović je ocijenila da je saradnja institucija RS-a i Svjetske banke konstruktivna i dobra, te izrazila nezadovoljstvo sporim procesom ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom u, kako se navodi u saopćenju, institucijama na nivou BiH.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno osigurati institucionalnu efikasnost na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se kreirao adekvatan okvir za uspješnu realizaciju razvojnih projekata dogovorenih sa Svjetskom bankom.

Protokolom posjete Vašingtonu predviđeno je da se predsjednica Vlade RS danas u kasnim popodnevnim satima sastane i s predstavnicima MMF-a.