Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Regionalna saradnja jedan od prioriteta Vlade RS

BiH

cvijanović

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović učestvovala je danas u radu okruglog stola na temu „Identiteti zapadnog Balkana u evropskoj kohezijskoj politici“, koji je održan u italijanskom gradu Peskara.

Na ovom skupu bilo je riječi o aktuelnim temama u vezi s kohezionom politikom EU, kao jednim od ključnih instrumenata razvoja EU. Razmijenjena su mišljenja o regionalnoj saradnji i strateškim okvirima za smanjenje ekonomskih i socijalnih razlika, s naročitim osvrtom na zemlje zapadnog Balkana, saopćeno je iz entitetske vlade.

Cvijanović je rekla da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Vlade, kao mehanizam za napredovanje ka članstvu u EU, ali, prije svega, kao instrument privrednog i društvenog razvoja zemalja zapadnog Balkana.

Osvrćući se na implementaciju programa EU u BiH, naglasila je „da složenost političkih odnosa u BiH često usporava uspješnost realizacije projekata, te da, s obzirom na složenost ustavne strukture, ali i političkih odnosa, formula za uspješnu realizaciju jeste funkcionisanje mehanizma koordinacije uz uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, koje vodi ka konstruktivnoj politici regionalne saradnje“.

Tokom okruglog stola istaknut je značaj regionalne saradnje u smislu jačanja konkurentnosti, privrednog razvoja i ekonomskog rasta, te da ekonomsko, trgovinsko, energetsko i infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana u tom kontekstu predstavlja značajan razvojni potencijal.