Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: RS može bez kredita MMF-a, ali je dobro došao

BiH

cvijanovic-large

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ustvrdila je danas da RS može i bez kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali da će ući u novi finansijski aranžman s tom finansijskom institucijom.

Nije otkrila iz kojih drugih izvora bi Vlada RS-a nadomjestila novac MMF-a.

-Možemo i bez tih para. Postoji plan kako da se osigura finansijska stabilnost. Moram to sada da vam ekskluzivno otkrijem – ustvrdila je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ali će, kaže, ostali dio te, kako ju je nazvala, ekskluzivne informacije, otkriti za “koji dan”.

Ipak, novac od MMF-a je, kaže, dobro došao, a očekuje prve tranše do polovine jula, a završene razgovore uime RS-a s predstavnicima te međunarodne finansijske institucije imat će u petak i ne očekuje, navela je, nikakve probleme u vezi s novim stan-by aranžmanom.

Cvijanović je povodom likvidacije Banke Srpske istakla da je to odluka Agencije za bankarstvo RS-a, koja nije uvažila nijedan od drugih prijedloga Vlade za reorganizaciju banke, iako bi i na taj način, kako je ustvrdila, bio ispunjen uslov MMF-a.

Agencija za bankarstvo RS-a je 27. aprila ove godine, donijela rješenje o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske, a ono je od danas konačno, jer Vlada RS-a nije uložila prigovor na tu odluku.

Cvijanović tvrdi da ona “nije dobila nijedan dopis na osnovu kojeg bi Vlada RS-a trebala da izrazi svoje mišljenje“.

Agencija za osiguranje depozita BiH za desetak dana će početi isplatu osiguranih 55 miliona KM za 14.100 deponenata Banke Srpske koja je od danas i zvanično u likvidaciji, potvrdio je za poslovni portal “capital“ direktor Agencije Josip Nevjestić.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka, od čega su osigurani oko 55 miliona maraka.

Agencija za osiguranje depozita BiH isplatiće osigurane depozite, dok će preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biti isplaćeno u skladu s raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

Željka Cvijanović nije odgovorila na koji način će ići isplata tog novca, navodeći da je to predviđeno zakonom i to nije posao Vlade RS-a.