Predsjednica RS-a

Cvijanović: RS za jačanje saradnje u okviru Skupštine evropskih regija

zeljka-cvijanovic-auto

Razgovarano je o trenutnim aktivnostima i strukturi Skupštine evropskih regija, čiji je RS član od 2007. godine

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović drugog dana Evropskog samita regija i gradova, koji se održava u Bukureštu, sastala se s predsjednikom Skupštine evropskih regija (AER) Magnusom Berntsonom.

Razgovarano je o trenutnim aktivnostima i strukturi Skupštine evropskih regija, čiji je RS član od 2007. godine, kao i o njenom čvršćem povezivanju s drugim regijama koje su članovi ove organizacije.

Cvijanović je istakla da je RS zainteresovana za jačanje saradnje i aktivniji angažman u okviru Skupštine, koja okuplja 35 regija iz svih dijelova Evrope, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetske predsjednice.

Tokom Samita u Bukureštu, ona se danas sastala i s predsjednikom slovačke regije Bratislava Jurajom Drobom, s kojim je razgovarala o iskustvima Slovačke u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i o privrednoj saradnji RS i Bratislave u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN).

Dvodnevni Evropski samit regija i gradova, na kojem je učestvovala i Cvijanović, završen je danas usvajanjem zajedničke deklaracije, a na kraju skupa obratio se i predsjednik Rumunije Klaus Johanis.