Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Saradnja vlada entiteta na ujednačavanju zakona

zeljka cvijanovic

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu, u odvojenim susretima, sa izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Hemskerkom i direktorkom Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldštajn.

Na sastancima, koji su održani u okviru proljetne skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, razgovarano je o aktuelnim ekonomskim temama, te dinamici provođenja reformskih mjera definisanih Reformskom agendom, kao i saradnji svih nivoa vlasti u njenoj primjeni, saopćeno je iz enitetske vlade.

Tokom razgovora ocijenjeno je da se reformske aktivnosti provode predviđenom dinamikom, te je u ovom kontekstu posebno istaknuta saradnja vlada Republike Srpske i Federacije BiH na ujednačavanju i donošenju sličnih rješenja u ekonomskoj oblasti.

Također, razgovarano je i o aktivnostima vezanim za pružanje podrške u provođenju inoviranog programa podsticaja zapošljavanju, reformi javne uprave, procesu restruktuisanja u željezničkom sektoru, te reformskim procesima u zdravstvenom sektoru.

Cvijanović je istakla da je veoma značajno što su međunarodni eksperti uključeni u aktivnosti koje , kako se navodi, Vlada RS-a preduzima s ciljem podsticanja ekonomskog rasta, naglasivši da će Vlada i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem niza mjera usmjerenih na stabilizaciju privrednih prilika i privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave i stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

Entitetska premijerka je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa predstavnicima Svjetske banke koja se ogledala u međusobnom uvažavanju stavova po svim ključnim pitanjima.

Sastancima je prisustvovao i entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija.