Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Vlada RS-a opredjeljena za suzbijanje terorizma

ZELJKA CVIJANOVIC NOVA

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), učestvovala je na svečanom radnom ručku “Balkan Leadership Luncheon“, koji okuplja istaknute predstavnike političkog i javnog života zemalja jugoistočne Evrope, saopćeno je danas iz entitetske vlade.

Na skupu su se obratili domaćin “Balkan Leadership Luncheon“ američki kongresmen Robert Aderhohlt, kao i predsjednica Vlade RS-a, koja je upoznala prisutne s političkom i ekonomskom situacijom u RS i BiH.

Istakla je da reforme koje Vlada RS-a provodi pokazuju ozbiljan pristup i potpunu opredjeljenost podsticanju održivog, efikasnog i kontinuiranog privrednog rasta, stvaranja povoljnog ekonomskog okruženja, te otvaranje novih radnih mjesta.

Također, ukazala je na potrebu čvršće ekonomske povezanosti zemalja regiona s ciljem povećanja konkurentnosti i podsticanja privrednih aktivnosti.

– Cvijanović je istakla da Vlada RS-a predano radi na procesu pridruživanja Evropskoj uniji, naglasivši da je RS uvijek otvorena za konstruktivne razgovore i procese na evropskom putu, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i poštovanje Dejtonskog sporazuma – navedeno je u saopćenju iz entitetske vlade.

Ukazala je i na različite sigurnosne izazove s kojima se susreću zemlje regiona, ali i svijeta, istakavši da terorizam predstavlja globalnu prijetnju.

Naglasila je da je Vlada RS-a čvrsto opredjeljena da, u partnerstvu sa svim progresivnim snagama, djeluje na suzbijanju ove sigurnosne prijetnje.

Cvijanović je ponovo istakla i punu opredjeljenost Vlade RS-a za saradnju s novom američkom administracijom.