intervju za "bht1"

Cvijanović: Vlastima u FBiH uskoro će biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH

New Project – 2021-06-15T223547.561

Cvijanovićeva je navela da nije optimista da će predstavnici vlasti u FBiH prepoznati “veliku šansu”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ uskoro biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada vidjeti da li RS ima partnera i sagovornika za tu priču.

Cvijanovićeva je navela da nije optimista da će predstavnici vlasti u FBiH prepoznati “veliku šansu” da zajedno sa predstavnicima RS razgovaraju o budućnosti, u skladu sa ranije donesenim zaključcima Narodne skupštine RS.

“Nisam optimista da će oni prepoznati tu veliku šansu da svi zajedno sjedimo i pričamo o budućnosti u kojoj treba da se takmičimo i o pitanju informacionih tehnologija, i o pitanju infrastrukture, i o pitanju ekonomije”, rekla je Cvijanović za BHT1.

O inicijativi NSRS o pokretanju mogućeg razgovora sa predstavnicima FBiH o budućnosti BiH, Cvijanovićeva je rekla da joj je drago što su ti zaključci koncipirani u okviru NSRS jer je to mjesto gdje najviše treba da se razgovara o svim pitanjima.

“I do sada smo tamo mnogo puta imali važne teme i važno je da ostavite trag vašeg najvišeg zakonodavnog organa, gdje možete da diskutujete o svemu što je politički važno za sudbinu, za budućnost, za prošlost, za bilo šta. Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim, što sam čula i od stranih diplomata jeste da oni kažu – eto, vi tamo želite da započnete razgovor o mirnom razlazu”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da zvaničnici RS ni na jednom mjestu ne pominju takvu konstrukciju.

“Mi govorimo o budućnosti, o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer mi funkcionišemo u BiH na osnovu te matrice”, istakla je Cvijanovićeva.

Govorila je i o imenovanju naljednika Valentina Inzka, na poziciji šefa OHR-a.

“Trebali bi smo da ga nekako zamrznemo i ako već ne možemo da se dogovorimo da se on u potpunosti eliminiše, ali na neki razuman način da na unutrašnjem planu dogovorimo određene stvari i da kažemo hajte sad da mi iskreno pričamo o evropskom putu. Dok imamo visokog predstavnika, mislim da je to jednako opeterećenje za evropski put kao i ne usvajanje nekog reformskog zakona za koji znamo da postoji u svakoj evropskoj državi”, kazala je između ostalog Cvijanović.

Pogledajte kompletan intervju…