Cvijanović-Wigemark: Što hitnije usvojiti izmijenjeni Zakon o akcizama

BiH

vigemark-15092017_413863968

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark ukazali su na značaj što hitnijeg usvajanja izmijenjenog Zakona o akcizama, kao preduslova za realizaciju aranžmana s MMF-om, ali i pospješivanje saradnje s drugim finansijskim institucijama.

Na sastanku u Banjoj Luci je bilo riječi o aktivnostima koje institucije RS-a provode u procesu evropskih integracija, kao i o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Cvijanović je upoznala ambasadora Wigemarka o privrednim kretanjima u RS-u, izrazivši zadovoljstvo što RS bilježi privredni rast i pored, kako se navodi u saopćenju iz Vlade, još prisutnih implikacija ekonomske krize, te, posebno, odsustva aranžmana s MMF-om.

Također je, kako se navodi, ukazala je ambasadoru Wigemarku “na stalno prisutnu intenciju institucija na nivou BiH da se ne pridržavaju dogovorenog mehanizma koordinacije prilikom realizacije obaveza iz procesa evropskih integracija”.

Cvijanović je istakla “snažno nezadovoljstvo” institucija, udruženja i građana RS-a radom Instituta za nestale osobe BiH, što “jasno oslikava i podatak da je u prethodnih devet godina Institut identifikovao samo 315 žrtava srpske nacionalnosti, u odnosu na više od 5.500 žrtava druge nacionalnosti”.

Ukazala je i na prijeko potrebnu reorganizaciju Instituta da bi se u najkraćem roku stvorili uslovi “za njegovo objektivnije, profesionalnije i pravednije djelovanje”.