Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Znali smo da će biti otpora referendumu u RS-u

zeljka cvijanovic i milorad dodik

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da se na referendumu u RS-u o pravosuđu Bosne i Hercegovine želi čuti glas naroda te da se dođe do jedne političke činjenice koja je rezultat tog referenduma.

Cvijanović kaže da je, nakon toga na raspolaganju šest mjeseci da se definiše odgovarajući akt koji će pratiti referendum.

U „Službenom glasniku RS” jučer je objavljena odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, kojom je utvrđeno da odlukom o raspisivanju referenduma o radu pravosuđa BiH koju je donijela Narodna skupština RS-a, 15.jula, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Sada se čeka da se u „Službenom glasniku RS“ objavi i odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma u RS-u, a tek od tada počinje da teče rok za održavanje referenduma koji bi trebalo da bude održan prve nedjelje, nakon isteka 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o njegovom raspisivanju.

Cvijanović je danas, komentarišući moguću apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv odluke o referendumu, rekla da „to nije suština oko referenduma“.

-Referendum pokazuje da ponovo o mnogim važnim temama nemamo jedinstven stav u BiH. Nismo ni očekivai nekakvu drugu reakciju osim otpora kada su u pitanju bošnjačke političke stranke i kada je u pitanju međunarodni faktor koji ovdje uporno brani poziciju visokog predstavnika, iako znaju da sve ono što se dešavalo u zadnjih 20 godina veoma upitno s aspekta donošenja i nametaja određenih odluka i pravljenja jednog ambijenta koji je „osakatio“ BiH, a ne unaprijedio – ustvrdila je Cvijanović u izjavi medijima.

Referendumsko pitanje u RS-u, ako se referendum i održi, trebalo bi da glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od  visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS-a?”.