Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predjsednica RS-a

Cvijanović: Znam da nije jednostavno držati djecu u kući

cvijanovic press (1)

Istakla je da nije moguće sagledati sve posljedice koje će pretrpjeti privreda, ali da je važno da su počeli sa kreiranjem mjera

Ostanite kod kuće, jer u ovom trenutku prioritet svih prioriteta jeste da u maksimalnoj mjeri sačuvamo javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini, rekla je danas Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske u obraćanju građanima tog entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi smo dužni da se striktno pridržavamo uputstava, kako situacija ne bi izmakla kontroli, kao u daleko razvijenijim evropskim državama”, reka je Cvijanović.

Istakla je da je ogroman broj građana disciplinovan i shvata ozbiljnost situacije, a da će oni koji nisu biti sankcionisani.

“Svako od nas pojedinačno može da doprinese da ova teška situacije ne postane tragedija”, kazala je Cvijanović pozivajući građane da se pridržavaju svih mjera koje su donijeli nadležni organi.

Podsjećajući na sve mjere koje su preduzete na području RS-a u cilju sprečavanja širenja virusa korona Cvijanović je rekla da sve što se radi, radi se s namjerom da se izbjegne najgori mogući scenario.

“Prošlo je tačno 18 dana od kako je otkriven prvi slučaj virusa u RS-u. Od tada pa do danas svakodnevno bilježimo rast oboljelih, ali treba imati na umu da je taj broj i veći s obzirom na činjenici da nisu svi građani testirani niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uošte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da nije moguće sagledati sve posljedice koje će pretrpjeti privreda, ali da je važno da su počeli sa kreiranjem mjera.

“Iako je sada naš osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, aktivnosti se odvijaju na više kolosjeka uključujući i podršku privredi i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnosti i na jedan sasvim novi način. Ali, u ovom momentu najvažnije je da se izborimo sa virusom. To možemo jedino vojničkom disciplinom svih nas”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da svi građani svojim odgovornim ponašanjem moraju pomoći zdravstevnim radnicima da bi oni mogli pomoći svim građanima.

Predsjednica RS-a je rekla i da zna da nije jednostavno držati djecu u kući, ili prekinuti ili svesti na minimum kotakt sa roditeljima, starijim članovima porodica, prijateljima i komšijama, ali je to jedini način da ih zaštitimo stoga se tako potrebno ponašati narednih sedmica, moguće i nekoliko mjeseci.

“Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo ako budemo svi disciplinovani zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu”, istakla je Cvijanović.

U svom obraćanju javnosti ona je izrazila zahvalnost Srbiji i Kini na pomoći, te navela da za par dana stiže 25.000 dodatnih testova za otkrivanje virusa korona.