Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijeće i suze brojnih Sarajlija na mjestu pogibije Selme i Edite

za-editu-i-selmu-dzk-(1)
Foto: Oslobođenje

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu kako bi odalo počast Selmi Agić (21) i Editi Malkoč (20) studenticama koje su prije tačno pola godine, baš na ovom mjestu, izgubile život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći.

Odavanju počasti, koje je organizovala neformalna grupa studenata psihologije, prisustvovali su članovi porodice, kolege i prijatelji tragično nastradalih studentica, ali i brojni građani Sarajeva.

“Polaganjem cvijeća pokazat ćemo da one nisu zaboravljene, da njihove porodice imaju podršku i da ćemo pažljivo pratiti sudski proces zahtjevajući najviše kazne”, kazali su studenti.

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu i danas su polaganjem cvijeća na mjestu stradanja odali počast Selmi i Editi.

Kako su istakli, večerašnji događaj odražava njihovo emocionalno stanje, ali i borbu protiv neadekvatnog sistema.

Podsjećamo, u Ulici Zmaja od Bosne 10. oktobra prošle godine u večernjim satima, Sanjin Sefić je, vozeći automobil golf VI brzinom od 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao. Time je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Suđenje Sefiću je počelo 21. marta, a novo ročište je zakazano za 20. april.

U slučaj su uključene još četiri osobe, a to su njegova sestra Sari Sefić (23), Dino Alić (30), Amar Salihović (25) i Saud Nišić (29).