Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvitanović: Ni pod koju cijenu ustavne promjene samo u FBiH

ilija cvitanovic

Dosadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Ilija Cvitanović, u subotu, 7. svibnja,  na petom po redu Izbornom Saboru te stranke u Mostaru,  izabran je za novog predsjednika HDZ-a 1990 te je, tako, na toj poziciji zamijenio Martina Raguža, koji je krajem prošle godine iz zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto stranačkog lidera.

Na konferenciji za medije, odmah po izboru za predsjednika stranke, Ilija Cvitanović je najavio kako će sada javnost vidjeti Devedesetku “u pravom svjetlu”.

“Devedesetku koja se iskreno bori za svoj narod, Devedesetku koja se iskreno bori protiv kriminala i korupcije, Devedesetku koja neće prestati upozoravati na loše politike Sarajeva, Banje Luke, a prvenstveno na lošu hrvatsku politiku, u proteklih 20 godina”, najavio je Cvitanović.

On je istakao kako HDZ 1990 već od ponedjeljka kreće sa pripremama za lokalne izbore te okrupnjavanje hrvatske političke scene u Bosni i Hercegovini.

Na područjima sa hrvatskom većinom, kako je najavio, pregovarat će se sa oporbenim strankama, kao na primjer u Zapadnoj Hercegovini, dijelu Hercegovačko-neretvanske županije, te Hercegbosanske županije.

Na područjima na kojima bi eventualno mogao biti ugrožen hrvatski nacionalni interes, HDZ 1990 želi zajednički nastup hrvatskih stranaka. U tom smislu, Cvitanović je najavio da će se 20. svibnja održati sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, gdje će vrlo jasno poručiti što HDZ 1990 želi “koje su to općine gdje Devedesetka želi zajednički nastup”.

Cvitanović je, nadalje, rekao kako HNS nema “legitimiteta ni smisla” bez HDZ-a 1990.

“HDZ 1990 je sa trećinom hrvatskih glasova jasno poručio da želi hrvatski dogovor na područjima gdje treba, jasno poručio da vidi HNS kao tijelo na kojem će se donositi strateške nacionalne odluke, ali ga ne vidi kao prostor u kojem će jedna stranka u okviru HNS-a manipulirati svima drugima”, istakao je Cvitanović, dodajući kako će HDZ 1990 učiniti sve da svi narodi i građani u BiH krenu zajedno korak naprijed.

“Također, da zaustavimo više manipuliranje nacionalnim za promociju osobnog”, naglasio je.

Na 5. Saboru HDZ-a 1990 usvojena je i stranačka Deklaracija koja, uz ostalo, govori o ustavnim promjenama, položaju Hrvata, borbi protiv kriminala i korupcije, društvu jednakih šansi te stvaranju povoljnijeg investicijskog i gospodarskog ozračja.

“Nikad i ni pod koju cijenu ustavne promjene samo u Federaciji BiH. Za mene neće prestati priča o 200.000 protjeranih Hrvata iz Republike Srpske i neću pristati… na priču o ustavnim promjenama u Federaciji i o bacanju kosti između nas i Bošnjaka. Ustavne promjene se samo mogu dogovoriti konsenzusom tri naroda i ostalih u BiH”, rekao je Cvitanović, odgovarajući na novinarsko pitanje za kakve se ustavne promjene zalaže HDZ 1990.