Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Cvitanović: Nije bilo prostora da se dođe do finalnog rješenja

cvitanovic

Jasno smo, naveo je, insistirali na apsolutnom legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva

Komentirajući pregovore političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su se vodili od četvrtka u Neumu predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je rekao kako tu nije bilo prostora da se tu dođe do finalnog rješenja.

– Na žalost, stvari su ostale prilično slične i jedino što je praktično urađene je da su se u ova tri dana identificirani svi oni problemi na vrlo otvoren i jasan način. Nije tu bilo prostora da se tu dođe do finalnog rješenja -istaknuo je Cvitanović.

Što se tiče hrvatske strane, kaže, moj stav i HNS – a je da nismo spremni biti izbrisani iz Ustava BiH i smatram da je to ogromna tektonska promjena kojem nije cilj otklanjane diskriminacija nego sasvim drugo uređenje BiH.

-Ponudili smo rješenje za koje je Venecijanska komisija vrlo jasno rekla da otklanja sve diskriminacije koje je utvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu na način da se svatko može kandidirati, a bit te presude i jeste da se omogući kandidiranje svakom građaninu BiH – objasnio je Cvitanović.

Jasno smo, naveo je, insistirali na apsolutnom legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva.

-U tom pravcu je ponuđeno nekoliko modela putem kojih bi se i moglo doći do eventualnoga izbora hrvatskoga legitimnog člana Predsjedništva, ali uz brisanje nacionalne odrednice iz Ustava, što nije bilo prihvatljivo- podvukao je Cvitanović.

Po njegovim riječima, Dom naroda je suština BiH i jednostavno je potpuno neprihvatljivo dirati njegove nadležnosti, a naročito ga pokušavati svesti na razinu Vijeća naroda u RS.

-Jasno smo rekli kako smo spremni razgovarati o rokovima putem kojih bismo onemogućili blokiranje procesa u F BiH i dr, ali nismo ni tu došli do finalnoga rješenja. Čak bismo rekli da nismo daleko došli uopće ni u samim dogovorima – ocijenio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.