Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"federalna tv"

Cvitanović: “Trojka” je u teškoj poziciji, bitno je za BiH da se dogodio taj projekat

ilija cvitanovic ftv
FOTO: FTV

U politici bildanja mišića, dizanja nacionalnih tenzija, niko ne može izaći na kraj sa SDA, ni sa HDZ-om

Ilija Cvitanović, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990, govorio je za FTV i o opoziciji u Republici Srpskoj i Trojki u Federaciji BiH.

Na pitanje kako gleda na opoziciju u Republici Srpskoj i jesu li oni konstruktiviji od SNSD-a, Cvitanović je kazao:

“Ja to prvenstveno gledam ideološki. Retorika može biti jedna ili druga, ne vidim pretjeranu različitost u shvaćanju Bosne i Hercegovine, u putevima Bosne i Hercegovine i u ciljevima koji su bitni za Bosnu i Hercegovinu. Dakle, ta ideološka nit koja ih povezuje, možda možemo reći da su ovi trenutni oporbenjaci više državotvorni Srbi nego što su ovi koji obnašaju vlast, orjentiraniji su ka zapadu, da na drugačiji način izlaze u javnost, nema toliko uvreda, ali da će biti bolji kad je u pitanju takozvano njihovo srpstvo, ja u to sigurno ne vjerujem.”

Na pitanje kako gleda na politiku Trojke prema HDZ-u i SNSD-u, i na to što ih mnogi optužuju da su popustljivi, Cvitanović je rekao:

“Vrlo im je teška i složena pozicija. Dakle, bitno je za Bosnu i Hercegovinu da se dogodio taj projekat Trojke, da bi se iz odgovornosti prema vlastitoj politici, prema vlastitoj državi i prema vlastitom narodu, relaksirala donekle situacija u Bosni i Hercegovini.”

“Ja mislim da ćete se složiti sa mnom, da mi u proteklih nekoliko mjeseci nemamo ratnohuškačke retorike u Federaciji, nemamo spominjanja rata, nemamo dodatnih podizanja tenzija. Imamo put ka nekoj deesaklaciji ratne retorike. Zato Trojka nosi veliku odgovornost. Ali da su im pozicije i da im je situacija vrlo složena i kompleksna, da.

“Imaju vrlo jaku opoziciju SDA i DF-u, koja je praktično zastupljena široko na svim nivoima, koja nije naučila biti u opoziciji i vrlo neodgovorno se ponaša i prema vlasti i prema tim bitnim reformskim zakonima i sve se fakturira na teret Trojci. Dobro je da postoji taj projekat, da se bošnjački narod pluralizirao, to moramo i mi kod Hrvata postići, još se više pluralizirati, i u Republici Srpskoj. Da se više odluke ne donose u jednom centru ili u dva centra moći, nego da to bude disperzirano u jednoj široj odgovornosti.”

Cvitanović smatra da će Trojka iz ovoga izaći kao pobjednik jedno mjerljivim rezultatima njihovog rada na nivou Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH.

“Ako se donesu reformski zakoni, kao što je smanjenje doprinosa, poreza, ako se omogući jačanje stranih investicija u BiH, rastereti poslodavce, podigne minimalna plaća, osigura zdravstvena zaštita svakome, to će biti rezultati na kjima će Trojka na narednim izborima moći ostvariti rezultat. U politici bildanja mišića, dizanja nacionalnih tenzija, niko ne može izaći na kraj sa SDA, ni sa HDZ-om”, kazao je Cvitanović.