Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvjeta šverc cigareta u BiH, za godinu i pol zaplijenjeno 150.000 paklica

BiH

SPRECENO KRIJUMCARENJE GOTOVO 300.000 CIGARETE

Za nepunih godinu i pol pripadnici Granične policije BiH (GPBiH) zaplijenili su skoro 150.000 paklica krijumčarenih cigareta, potvrđeno je za Fokus.ba u GPBiH.

Rast akciza a time i veliki rast cijena cigareta u legalnoj prodaji u proteklom periodu pogodovao je švercerima duhana i duhanskih prerađevina.

“U 2016. Granična policija BiH privremeno je oduzela 102.955 kutija cigareta procijenjene vrijednosti 367.000 KM, 1.355 kg rezanog duhana u vrijednosti 106.000 KM i duhana u listu u vrijednosti 12.120 KM. U dva odvojena slučaja u februaru 2017. službenici GPBiH spriječili su krijumčarenje 24.840 kutija raznih vrsta cigareta bez akciznih markica. Cigarete su otkrivene na području Kalinovika kontrolom Renaulta i Citroena. Četiri osobe bh. državljanstva lišene su slobode. Polovinom februara 2017. zaplijenjeno je 19.630 kutija raznih vrsta cigareta bez akciznih markica na području Sarajeva. Četverica bh. državljana lišeni su slobode”, rekla je za Fokus.ba Sanela Dujković, portparol GPBiH.

Osim cigareta, šverceri pokušavaju zaraditi i na rezanom duhanu. GPBiH u jednoj kontroli otkrije velike količine skrivenog rezanog duhana

“Krajem decembra 2016. službenici Jedinice za podršku i kontrolu TU Zapad Bosansko Grahovo GPBiH i JGP Gorica u tri odvojena slučaja zaplijenili su 410 kilograma rezanog duhana bez akciznih markica. Vozilima u kojima je otkriven duhan upravljali su državljani BiH koji nisu posjedovali dokumentaciju o porijeklu robe”, navela je Dujković.

Cigarete i duhan najčešće se krijumčare u automobilima, tekstilna roba i stoka čamcima preko rijeka, bijela tehnika, konditorski proizvodi ili voće u kamionima i kombijima.

“Pripadnici GPBiH su cigarete i rezani duhan otkrivali u namjenski napravljenim bunkerima u vozilima, autosjedalicama, na biciklima, u vozilima brze pošte i dr”, istakla je Dujković.

Evidentirani su slučajevi krijumčarenja različitih vrsta roba na svim dijelovima državne granice BiH.

“Krijumčaren je i tekstil, živa stoka, novac, opojne droge, zaštićene vrste životinja, otrovi itd. Granična policija BiH u prethodnom periodu najčešće sprječava krijumčarenje marihuane i skanka, akciznih proizvoda, cigareta, tekstila i tehničke robe”, kazala je Dujković.