Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dopune zakona

Da li će se konačno plaćanje PDV-a pomjeriti na kraj mjeseca?

parlament

Prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomijera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesec

Dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se rok plaćanja PDV-a pomjera na kraj mjeseca po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) prije izvjesnog vremena. O ovome će zastupnici raspravljati 15. maja na sjednici Zastupničkog doma, ali nije prvi put da ovakve iniicjative ne prolaze.

Ranije je Saša Magazinović (SDP) slično predlagao. To je bilo prije epidemije koja nas je zadesila i tada prijedlog nije naišao na odobravanje, sada je pitanje hoće li zastupnici u vrijeme koronavirusa promijeniti mišljenje.

Prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomijera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu. Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još 90 dana.

Usvajanjem ove dopune Zakona o PDV-u bila bi ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka pandemije korona virusa od državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara BiH, traži realni sektor i ukupna poslovna zajednica, a koja bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije korona virusa.