Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Fortinog otkrića

Da li će Vlada KS-a Tužilaštvu prijaviti i KCUS i Opću bolnicu?

Velike gužve ispred Domova zdravlja u Sarajevu
03.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Velike guzve ispred Domova zdravlja u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ovi aparati se ne koriste, jedan je otvoren prije nekoliko mjeseci a drugi još uvijek stoji zapakovan

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto “otkrio” je da je Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo krajem prošle godine nabavila dva RTG aparata plaćena po 150 hiljada KM bez PDV-a:

– Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javnih nabavki, nije bio tender na koji bi se firme javile nego je direktno pozvana samo jedna firma i s njom je u roku od dva dana zaključen ugovor i isporučeni su RTG aparati – pojašnjava premijer.

Ovi aparati se ne koriste, jedan je otvoren prije nekoliko mjeseci a drugi još uvijek stoji zapakovan, piše Žurnal.

– Ovo su stvari sa kojima se susrećem ja kao premijer, ali i naši ministri, i želim vam ih navesti samo kao primjer onoga što se događa – rekao je premijer.

Domet otkrivanja potencijalnih nezakonitosti za premijera i ministre u Vladi KS-a do sada je portal javnih nabavki. Na ovom portalu nabavka o kojoj govori premijer stoji već skoro pola godine, a o vrlo sličnim nabavkama mediji izvještavaju neprestano. Samo je Žurnal prošle godine objavio više tekstova koji su problematizirali ovakav način nabavke, ne samo u Kantonu Sarajevo.

S obzirom da je premijer najavio da će zbog ove nabavke u JU DZ podnijeti prijavu Tužilaštvu KS-a, na portalu u Vladi mogu “prečešljati” i druge nabavke, dostupne bilo kome, ne samo premijerima i ministrima. Mnoge od njih godinu dana su javne, i mnoge od njih koštaju znatno više od ove koju premijer problematizira.

Klinički centar u Sarajevu i Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš u aprilu prošle godine na isti način izdvojili su po pola miliona KM za kupovinu višeslojnog CT aparata. Obje ustanove su ga kupile od kompanije Medit. Bez tenderske procedure, samo pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja – izdvojile su milion KM zbog hitnosti nabavke. Na način na koji to objašnjava premijer Forto u slučaju JU Dom zdravlja KS: pozvale su samo jednu firmu i s njom dogovorile isporuku.

Osim toga, Opća bolnica nabavljala je bez tendera, samo pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci i drugu opremu (sve vrijednosti su bez uračunatog PDV-a).

U aprilu prošle godine nabavili su:

– CT aparat – pola miliona KM

– mobilni digitalni RTG uređaj – 200 hiljada KM

– respiratori za djecu i odrasle – skoro 600 hiljada KM

– aparati za anesteziju – 218 hiljada KM

– zaštitna odijela – 310 hiljada KM

– zaštitne maske – 40 hiljada KM

– platila adaptaciju prostorije za smještaj CT-a – 47 hiljada KM

– aparat za beskontaktno mjerenje temperature – 50 hiljada KM,

– premještanje CT-a 17 hiljada KM

– uređaj za hitne analize i prateća oprema – 40 hiljada KM

U maju 2020:

– 10 komada pacijent-monitora – 65 hiljada KM

– telemonitor – 110 hiljada KM.

Oprema je nabavljana na početku pandemije, kada je bila kriza i na svjetskom tržištu i kada je bila hitno potrebna. Ne dovodeći u pitanje opravdanost nabavki, ali ipak slijedeći princip koji primjenjuje u JU Dom zdravlja KS-a premijer i Vlada trebali bi ispitati jesu li i Opća bolnica i KCUS na vrijeme otpakovali i u prave svrhe koristili svu opremu kupljenu pregovaračkim postupkom. Ako posumnjaju da nisu – prijaviti ih kao i Dom zdravlja Tužilaštvu KS-a.