Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesklad u činjenicama

Da li je baš tako? Direktor Autocesta FBiH se očitovao o istrazi OLAF-a

voloder glavna

Dok Elmedin Voloder tvrdi da Evropski ured za borbu protiv prevara vodi istragu zbog dužine postupka, u samom dokumentu stoji da Volodera istražuju jer je naredio eliminisanje jednog ponuđača

Nakon što je Fokus.ba objavio informaciju o tome da Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) već mjesecima vodi istragu protiv aktuelnog direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera, a koju su prenijeli brojni mediji, prvi put se o ovome očitovao i sam Voloder.

Međutim, u intervjuu za Fenu Voloder je kazao da se OLAF, kada je riječ o dionici Autoputa na Koridoru 5C Tunel Kvanj-Buna, uključio “zbog dužine trajanja postupka i određenih problema”.

– To je nešto što se i inače prakticira ukoliko postupak traje neuobičajeno dugo i kada pri tom postoje neslaganja između tehničke asistencije i komisije, pogotovo ukoliko ponude ponuđača ukazuju da su rađene na vrlo sličan način, što može ukazivati na određeni dogovor ponuđača i još niz drugih nepravilnosti – tvrdi Voloder.

Međutim, u dokumentu OLAF-a kojeg je objavio Fokus.ba nedvosmisleno se navodi zašto istražuju Volodera i Autoceste, i to zato što je komisiji za ocjenu ponuda naložio da isključe jednog ponuđača, i to onog s najnižom ponudom.

Faksimil pisma OLAF-a upućeno Voloderu

Također, nije poznato da se OLAF do sada uključivao u redovne postupke Autocesta, budući da je osnovan radi vođenja istraga o korupciji i prevarama, iako Voloder tvrdi da je to uobičajena praksa.

Inače, Voloder navodi i da je Evropska investicijska banka obavijestila JP Autoceste FBiH da je pokrenut postupak od strane OLAF-a, dok je u dokumentu kojeg smo objavili očito da je išao direktno Voloderu, te se u njemu od njega traži i da se o svemu očituje.