Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljuljanja saradnja

Da li je došao kraj koaliciji SNSD-a i DNS-a? (VIDEO)

snsd dodik

Politički analitičari vjeruju da će dvije stranke ostati u koaliciji, a jedan od razloga je i to što nas od lokalnih izbora dijeli godina dana

Koalicija SNSD i DNS, dvije najveće stranke na vlasti u RS, koju u seriji razgovora pokušavaju održati njeni čelni ljudi, nije upitna. Ovakva uvjeravanja stižu iz SNSD-a nakon što je tokom vikenda predsjednik DNS-a Marko Pavić ponovio da želi, kako je rekao, raščititi određene stvari sa nosiocem vladajuće koalicije. Nastavak razgovora biće održan do kraja naredne sedmice, javlja BHRT.

Sastanak koalicionih partnera SNSD i DNS koji je održan prošle sedmice iako najavljivan kao vrijeme i mjesto na kome će biti riješeni problemi koji opterećuju dvije stranke nije ponudio ništa novo . Iako su tada Dodik i Pavić najavili da ostaju koalicioni partneri, Pavić je prošlog vikenda na Mrakovici ponovo govorio o neraščišćenim odnosima.

– U reakciji na Pavićevu izjavu iz SNSD kategorični da su dvije stranke partneri i da će to i ostati, kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević tvrdi kako ova stranka želi nastaviti saradnju.

– Mi želimo da nastavimo da sarađujemo sa DNS-om. Vjerujem i da DNS po onome što smo čuli na sastanku želi da sarađuje sa nama, da na bilo koji način ne razmišljaju o promjeni partnera.

Nešto ranije i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da su problemi koji su se javili u funkcionisanju koalicije otklonjeni.

– Situacija oko koalicije je odlična, svi ljudi koji su imenovanina određene pozicije i svi drugi koji su vezani preko određenih službi rade svoj posaoi to znači da su dio koalicionog tima, rekla je Cvijanović.

Politički analitičari vjeruju da će dvije stranke ostati u koaliciji, a jedan od razloga je i to što nas od lokalnih izbora dijeli godina dana. Podsjećaju da su problemi i počeli kada je DNS na izborima pokazao snagu i postao takozvani veto igrač.

– On je postao znak da je smetnja Miloradu Dodiku za nesmetanu vladavinu i to su shvatili u SNSD-u, i počeli su na razne načine da opstruišu rad DNS-a, tvrdi Velizar Antić, politički analitičar.

Osim toga analitičari vjeruju i da je DNS Dodiku potreban za dvotrećinsku većinu ukoliko mu zatreba u Narodnoj skupštini.