Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udar na instituciju

Da li je i federalna revizija izborni plijen: Nekić poslao poruku Trojki

Nekić reagovao na “raspodjelu izbornog plijena”
Montaža (Foto: Avaz/Vlada FBiH)

Glavni federalni revizor reagirao nakon informacije o raspodjeli institucija strankama, a među njima i Ureda za reviziju: Mi smo nezavisni

Ured za reviziju institucija FBiH danas je reagirao nakon informacije koja se pojavila u medijima a tiče se raspodjele „izbornog plijena“ odnosno preduzeća i institucija na nivou FBiH među pojednim strankama.

Konkretno, riječ je o objavljenim informacijama o tome kome će, kada je riječ o strankama Trojke, SDP-a, NiP-u i Našoj stranci pripasti koja institucija ili preduzeće. Tako je na ovaj spisak dospio i sam Ured za reviziju institucija koja je nezavisna institucija ne bi ni nikako smjela biti svrstana u isti koš s drugim subjektima. Prema objavljenim informacijama, Ured za reviziju institucija trebao bi pripasti Našoj stranci?!

-Davanjem Ureda „u nadležnost“ određenoj političkoj stranci na najeklatatniji naćin zanemaren je Zakon o reviziji i principi Međunarodnog okvira profesionalnih objava koje donosi Međunarodna organizacija vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI), te je ugrožen dugogodišnji kredibilitet ove nezavisne institucije. Ured za reviziju institucija nije i ne smije biti dio dogovora koji se tiče podjele institucija političkim strankama – istaknuo je u saopćenju generalni revizor Dževad Nekić.

Saopstenje

Kako ističe, ovakva postupanja poput „dodjele Ureda političkoj stranci“ u samo jednom momentu narušavaju sve što je ova institucija postigla i dovode u direktno pitanje povjerenje građana u naš profesionalizam i objektivnost budućeg rada.

Dodaje da je Ured za reviziju Zakonom uspostavljena nezavisne institucija i treba da ostane u kategoriji nezavisnih institucija poput sudova, tužilaštava i drugih, a da se stavlja po politički utjecaj.

Inače, Ured za reviziju institucija bio je na udaru i Vlade FBiH u prošlom sazivu. Tdašnji federalni ministri Edita Đapo, Nermin Džindić, Šemsudin Dedić i Denis Lasić oštro su reagovali na revizorske izvještaje ocijenivši ih netačnim i praktično ih nisu ni priznali. Takvi istupi bili su presedan i ocijenjeni su kao direktni udar na nezavisne revizore.