Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li je Praljak mogao u sudnicu unijeti otrov: “Obuku te, pa te svežu”

BiH

praljak

Miodrag Stojanović, koji je u Haagu branio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, istaknuo je da su procedura ulaska u sudnicu Tribunala “iznimno stroge”. ”

– Kada se optužena osoba spremi za transport obuče svoje odijelo, vrši se pretres garderobe, nakon toga ga vežu, ubacuju ga u zasebno vozilo sa ljudima koji voze i koji su u vozilu. Voze ga u Tribunal i ubacuju ga u poseban trakt liftom do prostora gdje su one ćelije, čekaonice da se uđe u sudnicu broj jedan. Kada uđe u tu sudnicu vodi ga posebna ekipa, poseban tim, a onda ga preuzimaju ovi zatvorski stražari, koji su sudski stražari, oni mu pregledaju torbu, sve ispipaju i kažu: ‘Sad možeš da uđeš’, kaže Stojanović, prenosi Birn.

Miodrag Stojanović

Stojanović dodaje da optuženi u sudnici sjedi sa stražarom kada uđe u sudnicu, pored svih ostalih optuženih, advokata i sudskog osobolja.

Međutim, advokat Goran Mikuličić kaže da postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, no ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

– Nema detaljnog pregleda cijelog tijela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi ih trebalo biti, pojasnio je Mikuličić za Tportal.

Mikuličić kaže da svaki pritvorenik ima pravo na posjete i to rodbine, prijatelja, advokata i novinara. U pritvor niko osim odvjetnika ne može ući s torbom.

– Ako je riječ o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao donijeti bilo ko ako je riječ o objektu koji ne reagira na rentgenu i opet, ako nema indicija. Ako je doista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti, kaže nam Mikuličić.