Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ŽURNAL JAVNO PITA ODGOVORNE

Da li Omer Škaljo svakog mjeseca prima direktorsku platu, penziju i poslanički paušal?

Skaljo ZZO naslovna

Puna 22 dana Žurnal je pokušao dobiti odgovor na jednostavno pitanje: Da li direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo, pored plate i poslaničkog paušala prima i penziju? Nisu uspjeli…

Dvadeset i dva dana su protekla kako je Žurnal Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostavio upit jednostavnog sadržaja:

“Da li je Omer Škaljo, trenutno direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, korisnik penzije, odnosno da li mu se ista trenutno isplaćuje“?

Stav zavoda je bio da saglasnost za odgovor, zbog zaštite privatnih podataka (!?) treba tražiti od navedene osobe, odnosno Omera Škalje, pa su mu proslijedili upit. Prolaze dani, sedmice, odgovora nema. Ne odgovara Škaljo, ne odgovara Zavod PIO/MIO…

Žurnalovi izvori iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK navode kako je Škaljo nakon prijema dopisa bio izuzetno ljut, da je obilazio službe prijeteći službenicima ukoliko bilo kakva informacija bude proslijeđena, piše Žurnal.

Krajem prošle sedmice, nakon novog poziva Zavodu PIO/MIO dobili su mail.

“Kolege iz odjela za pristup informacijama ističu da još nismo zaprimili odgovor stranke, a rok ističe u utorak 3. studenoga. Očekujem da ću u sljedećem tjednu imati odgovor po Vašem traženju”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda PIO/MIO..

Došao je i 3. novembar, odgovora nema. U poslijepodnevnim satima telefonom su kontaktirali Omera Škalju.

Dobar dan. Gospodin Omer Škaljo?

– Dobar dan. Jeste.

Amarildo Gutić je, iz Žurnala. Da li ste poslali odgovor PIO-u, mogu li dobiti direktan odgovor od vas?

– Nemam ti ja pojma ni o čemu, Boga mi.

Kako mislite nemate pojma?

– Ne znam šta je priča.

Poslao sam upit, da li je vama obustavljena penzija dok primate platu direktora ili i dalje primate penziju?

– Ne znam, taj dio trebam vidjeti, možemo se čuti ujutro, pa da vidim šta…

Jednostavno je, ili primate ili ne primate…

– Ne, ne, imaju tu dvije stvari, ja ću provjeriti ujutro pa se možemo čuti.

Valjda znate da li primate ili ne primate penziju…

– Čućemo se ujutru, da ja vidim šta je, da se čujem ujutro sa direktorom dole, ne mogu napamet…

Sutradan su uslijedili uzaludni pozivi. Dobili su tek jedan sms.

Četvrti je novembar. Dvadeset i drugi dan nema odgovora od Omera Škalje niti od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Zašto izbjegavaju odgovor ukoliko Škaljo ne prima penziju pored direktorske plate? Zašto ne demantuju Žurnalova saznanja o uporednoj isplati? Ako prima, čija je odgovornost – Zavoda za PIO/MIO ili ZZO ZDK, odnosno Škaljina? Dodatno, Omer Škaljo je poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, gdje ga sljeduje i poslanički paušal, što bi značilo da mjesečno oprihoduje 7 do 8 hiljada maraka.

Na direktorsku poziciju imenovan je kao kadar A-SDA i to nakon što je izmjenjen statut Zavoda, jer je već dvije godine bio penzionisan, a otpremninu od 15 000 maraka je uzeo kao federalni zastupnik!?

Nakon 22 dana bezuspješne potrage za odgovorom na jednostavno pitanje, nemamo drugog izbora nego da uključimo i javnost.

Žurnal javno pita odgovorne:

Da li Omer Škaljo svakog mjeseca prima direktorsku platu, penziju i poslanički paušal?

Na pitanje mogu odgovoriti i uposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK koji su direktoru Škalji kupili poklon u znak zahvalnosti što im je prije godinu dana povećao plate.