Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje BIRN-a

Da li ste ikada prijavili policiju za loše postupanje?

policija policijsko nasilje
FOTO: BIRN BiH

Jeste li u posljednjih pet godina pretrpili policijsko nasilje i loše postupanja ili znate nekoga ko jeste?

Osim statističkih podataka, niti jedna od policijskih agencija u našoj zemlji nije dostavila novinarima lične podatke o policijskim službenicima koji su u proteklih pet godina počinili disciplinske prekršaje i bili sankcionisani. Kažnjava li se u BiH policijsko nasilje i loše postupanje policijskih službenika?

U Izvještaju Ombudsmana za 2022. godinu se navodi da su zaprimili 153 žalbe na postupanje policije, te da su preporuke upućene u 12 predmeta.

“Žalbe su izjavljene zbog postupanja policijskih službenika koje izlazi iz profesionalnih okvira, prekomjerne upotrebe sile, nezadovoljstva načinom na koji je postupljeno po prijavi prekršajnog ili krivičnog djela, postupkom izdavanja zapisnika nakon policijske intervencije, povrede odredbi propisima o slobodi pristupa informacijama”, navodi se u Izvještaju.

U BIRN-u Bosne i Hercegovine žele čuti vašu priču da bi stvorili širu sliku kako se u BiH kažnjava policijsko nasilje i loše postupanje.

Ako želite skrenuti pažnju na neki slučaj ili ispričati svoje iskustvo, ostavite svoje podatke i novinari BIRN-a će vam se javiti.

Vaše podatke ćemo čuvati tajnima i nećemo ih dijeliti niti objavljivati bez vaše isključive saglasnosti.