Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić komentarisao presudu Oriću i “prozvao” Komšića

ivica dacic

Dačić je pozvao hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je poruka oslobađajuđe presude Suda BiH komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću da je legitimno ubijati Srbe.

“Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na Kosovu i Metohiji, uključujući Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, i zločinci u BiH sa Naserom Orićem na čelu, u Hrvatskoj, gdje su oslobođeni odgovornosti za `Oluju`, koja je bila najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata”, rekao je Dačić novinarima u Nikoziji.

On je rekao da “postoje živi svjedoci da je Naser Orić lično činio ratne zločine nad Srbima”.

Dačić ističe da svako treba da preuzme odgovornost, ali da današnja presuda nije preuzimanje odgovornosti, niti želja da se utvrde krivci, već da se prave loši odnosi sa Srbijom.

On je ocijenio da je Beograd zainteresovan za dobre odnose sa BiH, kao i sa Slovenijom i Hrvatskom, ali da je već “previše želja da Srbi budu definisani kao jedini genocidni narod na svijetu”.

Dačić je pozvao hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću, navodeći da će, ako to ne uradi, pokazati da je “veliki manipulant koji radi na tome da odnosi Srbije i BiH budu što više unazađeni”.

On je rekao da je Srbija osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane nije bilo nikakvih osuda zločina nad Srbima.

“Odluka suda BiH kojom je oslobođen odgovornosti Naser Orića uslijedila je u isto vrijeme kada je EP, na prijedlog slovenačkog poslanika, usvojio amandman na izvještaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u EU i kada novoizabrani član Predsjedništva BiH, koji još nije ugrijao stolicu, a već je počeo stalno da usmjerava žaoke prema Srbiji i našem narodu”, ukazuje Dačić.

On navodi da je to pokušaj da Srbija bude žigosana kao zemlja koja je kriva za genocid.

“Ni Slovenija, ni Hrvatska, ni BiH nikada nisu rekle izvini, ili da se osjete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska, jer su bili u njihovom sastavu i vojsci, od 1914. do 1918. godine, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije, ubijeno 1.270.000 Srba. U Drugom svjetskom ratu NDH je bila do Beograda i Novog Sada. Pa, nemojte, neuporedivo je to kada se pokuša uporediti sa Srebrenicom”, zaključio je Dačić.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.