Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Revizija presude imat će velike posljedice po odnose BiH i Srbije

BiH

dacic i crnadak2

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da pokretanje zahtjeva za reviziju presude u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu predstavlja “opasan korak”, koji može da destabilizuje odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine, u samoj BiH, ali i u cijelom regionu.

“Ovo će svakako imati velike posljedice po bilateralne odnose BiH i Srbije, sigurno će izazvati dosta nestabilnosti u samoj BiH, jer Srbi najavljuju da neće više učestvovati u institucijama centralne vlasti u Sarajevu, a činjenica je i da se postavlja veliko pitanje aktivne legitimacije Bakira Izetbegovića za podnošenjem jednog takvog zahtjeva”, rekao je Dačić jučer u Ljubljani.

On je kazao da je Međunarodni sud pravde prije 10 godina donio odluku da “Srbija nije kriva za genocid u Srebrenici”, da se od tada nije dogodio nijedan novi momenat, “nije se došlo do novih saznanja da bi se pokrenula revizija tužbe”, a da su svi zahtjevi za reviziju koji su podnošeni tom haškom sudu, odbijeni.

“Ne vidim racionalni cilj ovoga, osim destabilizacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Dačić.

On je dodao da misli da međunarodna zajednica treba da reaguje, ako je reagovala i kada je organizovan referendum o danu Republike Srpske.

“Ovo je veća opasnost za destabilizaciju BiH, nego što je bio referendum o danu Republike Srpske. Zato očekujemo da međunarodna zajednica nema dvostruke standarde, već da očekuje da svi poštuju Dejtonski sporazum”, rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomatije rekao je da će se njegova zemlja ponašati konstruktivno i da će podržavati i braniti Srbe u Bosni i Hercegovini, jer je to njena dejtonska obaveza.

“Učinit ćemo sve da se sačuva politička stabilnost, i pored ovakvih jasnih akcija koje imaju za cilj da naruše stabilnost BiH”, rekao je Dačić.

Juče su se u Beogradu sastali predsjednici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, te premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić. Oni su ocijenili da je važno sačuvati mir i stabilnost, ali da je pitanje kako će se dalje razvijati odnosi Srba i Bošnjaka ako revizija presude bude zatražena.

Vučić je nakon sastanka rekao da Srbija neće vršiti pritisak na srpske predstavnike u Bosni i Hercegovini i da će poštovati njihove odluke, te da je najvažnije da se očuva mir.