Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Sarajevo mjesecima koči bilo kakav pomak oko utvrđivanja granične linije

ivica dacic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je poziv predsjedavajućeg Savjeta inistara Denisa Zvidića da BiH i Srbija potpišu sporazum o granicama u skladu sa nalazom Badinterove komisije upućen s ciljem da više odjekne u Republici Srpskoj, nego da ima efekta.

“Zvizdić nas poziva da BiH i Srbija potpišu nekakav ugovor o granicama, a Sarajevo već mjesecima koči bilo kakav pomak oko utvrđivanja granične linije između BiH i Srbije”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, zato je Zvizdićeva tobožnja briga više sračunata na to da odjekne u Republici Srpskoj, nego što ima efekta u realnosti.

Dačić je ocijenio da je simptomatično to što su se Zvizdić i hrvatski premijer Andrej Plenković, svako iz svojih pobuda, pozvali na Badinterovu komisiju o nepomjenjivosti granica bivših jugoslovenskih republika.

On je dodao da hrvatski premijer dobro zna da nalaz Batinterove komisije podrazumijeva nepovredivost republičkih granica u bivšoj Jugoslaviji, tako da se ne može primijeniti na Kosovo.

Dačić je rekao i da je simptomatično što su Zvizdić i Plenković pozvali se na Badinterovu komisiju poslije dolaska iz Berlina, gdje su se odvojeno sreli sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

“Novosti” u tekstu navode da je cilj gotovo sinhronizovanog “oživljavanja” nalaza Badinterove komisije da bivše jugoslovenske republike ostaju u svojim granicama, koji posljednjih dana “potežu” zvaničnici u Sarajevu i Zagrebu.