Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbijanski šef diplomatije

Dačića jako naljutio stav BiH i Ukrajine: “To će uticati na naše buduće stavove”

ivica dacic
Foto: Screenshot/RTS

Dačić se okomio i na Crnu Goru. Tvrdi da je Crna Gora mogla biti makar uzdržana, da pokaže makar malo poštovanja prema problemima Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić kaže da je “prekršena procedura u Vijeću Evrope i da je njih sramota što su to predložili”.

Ističe da je Ukrajina neprijatno iznenadila Srbiju, te da Beograd osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom svijeta, a kada je riječ o teritorijalnom integritetu Srbije oni su uzdržani.

“To će, dodaje, uticati i na naše dalje stavove. Što se tiče BiH, da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano”, istakao je Dačić.

Ističe da se moraju zahvaliti Mađarskoj jer ih smatramo čvrstim prijateljima jer neko ko je priznao Kosovo, glasa protiv.

“Svaka čast i duboko smo zahvalni. Veoma je važno što su Španija, Kipar i Rumunija ostale dosljedne. Sa druge strane moram da kažem da nas je Ukrajina neprijatno iznenadila. Cijela ova priča se temelji na teritorijalnom integritetu kada je Ukrajina u pitanju. Znate sa kojim naporom glasamo za sve rezolucije, da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom svijeta, a kada je riječ o našem teritorijalnom integritetu oni su uzdržani. Spoljna politika se bazira na reciprocitetu. To će svakako uticati na naše stavove u budućnosti o teritorijalnom integritetu tih zemalja. To će uticati na naše stavove dalje”, ističe Dačić.

Dačić se okomio i na Crnu Goru. Tvrdi da je Crna Gora mogla biti makar uzdržana, da pokaže makar malo poštovanja prema problemima Srbije.

“Moramo i tu da djelujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebaće i njima nekada naš glas, sigurno ga neće moći računati”, istakao je Dačić.

Upitao se zašto su neke zemlje bile uzdržane.

“Da li te zemlje priznaju ili ne priznaju Kosovo. To je pitanje i za Grčki i Slovačku. Ministar iz Grčke je bio na slavi kod predsjednika Vučića. Predsjednica Grčke je govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo. Ovdje je riječ o teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Sad mi treba više da štitimo teritorijalni integritet Ukrajine ili BiH, da rušimo naše interese jer rušimo odnose sa Rusijom, a da oni glasaju uzdržano. Ja to ne razumijem”, istakao je Dačić.

I Grčka i Slovačka su ga, kaže, iznenadile.

“Ali, ne mogu da kažem da se prvi put susrećemo sa tim. Ovo je principijelno pitanje. Ako si protiv, onda su protiv. Postoje manipulacije da je to nekako predviđeno, čak neko spominje i Briselskim sporazumom, a to nema veze. Sad pominju i ovaj Ohridski sporazum, gdje bezobrazni kažu da je to na osnovu toga. Šta sad mi treba da aplauridamo i kažemo u redu. Pa ne, mi moramo da branimo naše državne interese. Ovdje je riječ o tome da je prva stvar u Ohridskom dogovoru ZSO. Ako toga nema, nema ni drugih dogovora”, zaključuje Dačić.