Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Damir Nikšić: Ako postanem načelnik Centra raspisat ću referendum

damir-niksic-press

Konceptualni umjetnik i nezavisni kandidat za načelnika općine Centar Damir Nikšić izjavio je danas da će ukoliko pobijedi na izborima 2. oktobra, njegov prvi potez biti raspisivanje općinskog referenduma sa pitanjem: da li ste za proglašenje Centra politički neutralnim distriktom građanske samouprave?

Nikšić je danas u Sarajevu održao press-konferenciju na kojoj je pročitao svoju poruku građanima općine Centar, a predstavio je i najneobičniji slogan u dosadašnjem toku kampanje: “Tuspas mene“.
damir-niksic-press1“Dim i maglu koju vam skupo prodaju već decenijama morate konačno prozreti i raspuhati. Ta zastarjela i toksična paradigma koja decenijama muti pogled i um nekada pismenim i dostojanstvenim građanima ovog grada mora ustupiti mjesto novoj paradigmi – progresivnoj, pismenoj i nenasilnoj civilnoj borbi za slobodu i jednakost, za prava i slobode svih. Vi se morate dići protiv sveopće pljačke države“, poručio je Nikšić.

Dodao je da je općina Centar veliki simbol borbe za građanski princip, za građansku slobodu i teritoriju.

“Ako ona padne u ruke etnonacionalnih partija, nestat će gradskog i građanskog jezgra koje simbolično drži BiH na okupu barem kao ideju, kao potencijal za jednu građansku državu. Nestane li Centra, nestat će građanske slobode, nestat će duha Sarajeva“, rekao je Nikšić.
damir-niksic-press2Tokom svog obraćanja Nikšić je poslao poruku strankama u BiH i njihovim liderima.

“Mudro bi bilo ostaviti ako ne već grad Sarajevo onda barem jednu njegovu općinu, općinu Centar da bude politička neutralna i nezavisna. Mudro bi je bilo učiniti distriktom, prepustiti sebi, građanskoj samoupravi, direktnoj, nepartijskoj demokratiji i tako je učiniti izuzetkom“, naveo je Nikšić.

Naglasio je da su lokalni izbori 2. oktobra posljednja bitka za otvoreni i progresivni Centar.

“Znam da nemam nikakve šanse u svemu ovome, baš kao ni vi. Preslabi smo, ali ja sam se evo tuspasio. Za historiju, tuspas mene za načelnika općine Centar. Tuspasi se i ti. Daj jedan slabašan glas za slabe“, zaključio je Nikšić.