odluka go sdp bih

Damir Nikšić isključen iz SDP-a

niksic

Za ovu odluku glasalo je 68 članova GO, četiri su bila protiv, a šest suzdržanih

Damir Nikšić nije više član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, odlučeno je to danas i zvanično na sjednici Glavnog odbora stranke.

Ranije je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istaknuo da u ovoj stranci nemaju ništa protiv drugačijih mišljenja svojih članova za koje se zalažu u okviru stranačkih organa, ali je ocijenio da se ne može dozvoliti vrijeđanje kolega.

Napomenuo je da je Damir Nikšić, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, snimljenim videom s posljednje sjednice Glavnog odbora nanio štetu unutar stranke, ali i u javnosti.

Također, iako je nekoliko članova Glavnog odbora ranije potvrdilo novinarima da su napustili sjednicu zbog toga jer im nije dozvoljena diskusija o planovima za formiranje Vlade Tuzlanskog kantona, svi osim Emira Zlatara vratili su se na zasjedanje.

Inače, očekuje se da SDP na današnjoj sjednici donese odluku o zakazivanju 7. redovnog Kongresa stranke za 8. juni, kao i Odluku o izboru novog predsjednika što bi trebalo biti organizirano 25. maja.

Nikšić je, podsjetit ćemo, isključen iz stranke zbog psovki i uvreda na račun stranačkih kolega tokom prethodne sjednice.

Nakon što je izbačen iz SDP-a Nikšić se oglasio preko Facebooka. Evo šta je napisao:

“Bio sam spremio i kratki govor:

Ja socijaldemokratiju shvatam kao društveno-korisnu ideju, a SDP sam shvatao kao društveno dobro, kao partiju koja pripada svima nama. Ovi koji su je privatizirali i pretvorili u firmu ne dijele takvu viziju te partije. Oni ne žele da im se bilo ko miješa u posao.

Isti sam ti.

Stoga s radošću prihvatam odluku kojom me oslobađaju svog autoriteta koji, doduše, nikada nisam ni priznavao za autoritet.

Ja nisam pristupio SDP-u zato što podržavam njegovo predsjedništvo i mnoge članove Glavnog odvora, već upravo suprotno – radi toga što sam bio uvjerenja da se ova partija mora reformisati počevši od samog vrha.

Svojim partijskim drugaricama i drugovima želim puno sreće u tom procesu.

Nadam se da sam uspio barem načeti, ako ne i začeti neke stvari i pozitivne promjene na putu ka oslobođenju ovdašnje socijaldemokratije od “trećeputaša” liberalne elite po uzoru na promjene koje su aktuelne u najvećim strankama lijevog centra u Americi i Engleskoj”, napisao je na Facebooku Nikšić.