Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jer me se tiče

Dan bijelih traka u Prijedoru: Mi smo za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje

jer me se tice_dan bijelih traka_prijedor (1)

Zahvaljujemo se svima onima koji su danas nosili bijele trake bilo gdje u svijetu. Želimo da vam one budu podsjetnik da se pobunite na svaki oblik nepravde i diskriminacije u vašoj zajednici, naročito tamo gdje su pojedinci i grupe diskriminisani na osnovu pripadnosti i identiteta”, stoji u saopštenju Inicijative “Jer me se tiče”

Okupljanjem s bijelim trakama oko ruku na lokaciji na kojoj bi trebao biti izgrađen spomenik ubijenoj djeci, a nakon toga i mirnom šetnjom kroz centar grada u Prijedoru je obilježen Dan bijelih traka. Učesnici su centrom grada prošetali s bijelim ružama u rukama na kojima su imena ubijenih mališana.

“Centralno obilježavanje i ove godine je bilo u Prijedoru. U povorci koja je prošla gradom 102 učesnika su nosila po jednu ružu sa imenom ubijenog djeteta, ali je u glavnoj ulici i na gradskom trgu bilo više stotina građana koji su nosili bijele trake. Bijela traka je danas dominirala u Prijedoru i većina prolaznika ih je imala na ruci.

Učesnicima je na samom početku, prije prolaska povorke kroz grad, predstavljena lokacija gdje će se graditi memorijal za ubijenu djecu. Iako nema protivljenja od strane vlasti ipak se odugovlači u proceduri odobravanja lokacije i izradi prateće dokumentacije.

Inicijativa Jer me se tiče je još 2013.godine odlučno podržala roditelje ubijene djece u njihovoj pravednoj borbi da dođu do memorijala za svoju djecu. To je postao i naš cilj i mi nećemo odustati dok se memorijal za ubijenu djecu Prijedora ne izgradi.

Spremni smo pomoći i svim drugim inicijativama, manjinskim grupama i pojedincima u njihovoj pravednoj borbi protiv svih oblika diskriminacije. Mi smo za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje.

Zahvaljujemo se svima onima koji su danas nosili bijele trake bilo gdje u svijetu. Želimo da vam one budu podsjetnik da se pobunite na svaki oblik nepravde i diskriminacije u vašoj zajednici, naročito tamo gdje su pojedinci i grupe diskriminisani na osnovu pripadnosti i identiteta”, stoji u saopštenju Inicijative “Jer me se tiče”.