Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Dan bijelih traka u Tuzli: Poruka solidarnosti i zabrani negiranja zločina

31/05/2016

Noseći bijele trake oko ruke te kratkim performansom, građani Tuzle i ove godine odali su počast nesrpskim žrtvama ubijenim u Prijedoru od 1992. do 1995. godine, te ukazali na brojne slučajeve uskraćivanja prava preživjelim i porodicama žrtava u ovom gradu.

˝Drago mi je što je danas ovdje veliki broj mladih, jer mi i budući naraštaji trebamo se sjećati prijedorskih stradanja i podsjećati na njih, kako se to više nikad ne bi ponovilo˝, poručila je Anisa Pračić-Šehić iz Asocijacije studenata Pravnog fakulteta u Tuzli.

tuzla bijela traka (2)

Elmira Begić, aktivistica Omladinskog pokreta ˝Revolt˝, koji uz Inicijativu ˝Jer me se tiče˝ obilježava Dan bijelih traka od kako je ustanovljen, prije četiri godine, podsjetila je da se nesrpsko stanovništvo Prijedora putem radija pozivalo da na ruci nose bijele trake, te da na prozore kuća u kojima stanuju označe bijelim čaršafima.

tuzla bijela traka (3)

˝Šaljemo poruku o solidarisanju i borbi protiv negiranja stravičnih zločina koji su se tamo desili. Važno je govoriti o Prijedoru, u kojem porodice žrtava ni danas ne mogu ostvariti neka svoja prava. Njima se uskraćuje da u ´Kozarskom vjesniku´ objave imena ubijene djece. Dok se u organizaciji Grada Prijedora presuđenom ratnom zločincu Velimiru Đuriću dodjeljuje nagrada, istovremeno se porodicama žrtava ne dozvoljava da podignu spomenik ubijenim članovima svoje porodice˝, kazala je Begić.

Komentari