Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan dječije radosti i Festival košarke u Starom Gradu

stari_grad_opcina_4

Općina Stari Grad proslavit će i ove godine 2. maj, Dan Općine Stari Grad, brojnim prigodnim sadržajima. Jedan od njih je i „Dan dječije radosti“ koji će se održati 4. maja u jednoj od najprometnijih gradskih šetnica, ulici Štrosmajerova.

U namjeri da sadržaje kojima se obilježava ovaj značajan datum u historiji Starog Grada približi i najmlađoj populaciji, Općina Stari Grad pripremila je program namijenjen uzrastu do šest godina, te program za osnovce uzrasta od osam do trinaest godina. U jednom dijelu ulice Štrosmajerova brojne mališane tog dana zabavljat će animatori i omiljene maskote likova iz dječijih crtića: Spiderman, Hulk, Elsa, Ana, Olaf, Mickey i Minnie Mouse i drugi, dok će se oni najhrabriji okušati i u hrvanju sa Super sumo hrvačima. Neizostavan dio svake zabave za najmlađe su mađioničari i face painting koji neće izostati ni tog dana. Također, mališani će uživati u različitim oblicima od balona, te učestvovati u edukativnim radionicama gdje će imati zadatak da oslikaju znamenitosti Starog Grada. Poseban ugođaj za najmlađe sugrađane bit će izrada velikih balona od posebne tekućine. Program će trajati od 14-18,00 sati.

U okviru Dana Općine Stari Grad održava se još jedan sadržaj prilagođen najmlađoj populaciji, a to je Festival dječije umjetnosti FEDU. Mališani koji tog dana budu u Štrosmajerovoj ulici moći će učestvovati i u kiparskim radionicama i filcanju vunom kroz radionicu izrade skulptura od vune na osnovu predloška bajke o proljeću koju će im pripovijedati glumica Tatjana Šojić.

Drugi dio ulice Štrosmajerova tog dana bit će rezervisan za školarce, i to one koji vole košarku. Za njih se sprema Festival košarke u Starom Gradu, koji organizuje Košarkaški klub BBY, a učestvovat će starogradski osnovci uzrasta od osam do trinaest godina. Ovo će biti dosadašnja kruna u saradnji Košarkaškog kluba BBY (Bosnian Basketball Youth) i Općine Stari Grad, koje je počela prije godinu dana. KK BBY je prošle školske godine organizovao treninge u svih šest osnovnih škola u Starom Gradu, te je zatim oformio tri košarkaške selekcije Starog Grada za kantonalno takmičenje.Takmičenja počinju u 12,00 sati.

Medijski pokrovitelji događaja su Antena Sarajevo i Radio Mix.