Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan državnosti BiH: Delegacije položile cvijeće ispred Vječne vatre

BiH

vjecna (1)

Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Između ostalih, cvijeće su položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, kao i predstavnici Kantona Sarajevo.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je praznik građanima BiH. Upitan da li će se ovaj praznik nekada slaviti u cijeloj zemlji Izetbegović je kazao:

“Po onome kako su juče pod dirigentskom palicom Duška Vujoševića, selektora košarkaškog tima, igrali Džanan, Nemanja i Andrija ja mislim da hoćemo. Samo mi ovi stariji trebali nešto naučiti od tih mladih čistih duša kako se brane boje svoje zemlje”.

Mišljenja je da će ovi inati, koje sada imamo, proći.

“Samo strpljivo. Ovo je naša jedina domovina, vratit ćemo je, popravit ćemo stanje u njoj. Bit će BiH, bit će suživota u njoj”, dodao je Izetbegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je Dan državnosti svim građanima BiH, koji je, kako je kazao, “najvažniji praznik u hiljadugodišnjem postojanju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine”.

“To je dan koji nas podsjeća na slavnu historiju i prošlost BiH ali koji svakako treba da predstavlja putokaz budućim generacijama da čuvaju državu BiH, da čuvaju njene osnovne vrijednosti, a to je multikonfesionalnost, multikulturalnost i težnja ka uspostavljanju demokratskih standarda i realizacija našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog i uopće najvažnijeg cilja, a to je članstvo unutar evroatlantskog saveza”, poručio je Zvizdić.

BiH, istakao je, samostalna, neovisna država sa svojim suverenitetom, teritorijalnim integritetom će biti evropska zemlja bez obzira na sve probleme i na one koji sanjaju o nekim drugim idejama koje se nikada neće realizovati.
Zvizdić je mišljenja da je sve manje snaga koje ne priznaju državnost i suverenitet BiH.

“Sasvim sigurno, njihovo vrijeme prolazi, to su ljudi koji ostaju zarobljeni u prošlosti. Dolaze generacije koje razumijevaju važnost državnosti BiH, dolaze generacije koje žele sa svojim vršnjacima da žive zajedno, ne jedni pored drugih i sasvim sigurno će pobijediti evropska BiH”, dodao je Zvizdić.

 

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 74 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.