BiH

“Dan otvorenih vrata” službe za bolesti uha, grla i nosa KBZ

21/04/2016

Služba za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju JU Kantonalne bolnice u Zenici danas organizira akciju “Dan otvorenih vrata”, jednu od pratećih manifestacija obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

Specijalisti maksilofacijalne hirurgije i otorinolaringologije, danas će u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju KBZ, vršiti specijalističko-konsultativne preglede pacijenata i građana, koji mogu na odjel doći bez ljekarske uputnice ili prethodnog naručivanja.

“Laringektomirani su osobe koje su operacijom, uglavnom zbog raka grla, izgubili svoj prirodni način govora. Totalna laringektomija, kao izuzetno mutilirajuća operacija dovodi do drastičnih promjena u načinu i kvaliteti praktično u svim segmentima života. Traumatizam i psihološke implikacije totalne laringektomije su ogromne kako za bolesnika tako i za njegovu okolinu i zahtjevaju multidisciplinarni pristup”, ističu specijalisti zeničke Kantonalne bolnice.

Da je i nakon brojnih bolesti moguća rehabilitacija i resocijalizacija laringektomiranih osoba upravo je pojava organiziranog alaringealnog pjevanja. U okviru obilježavanja Svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata danas će se u holu KBZ, kao gosti predstaviti, Hor laringektomiranih osoba “Optimisti” iz Zagreba pod stručnim vodstvom prof. logoped Tamare Živković – Ivanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.