Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan Preda: I dalje očekujemo kredibilne odgovore BiH na Upitnik

dan preda

Izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda prenio je podršku Evropskog parlamenta predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdića u njegovim naporima da se osigura usvajanje zakona o akcizama, a predstavnike političkih stranaka u BiH pozvao da formiraju potrebnu većinu za usvajanje tog zakona.

Na pres-konferenciji, nakon susreta u zgradi institucija BiH u Sarajevu, Dan Preda je upozorio da se radi o značajnom zakonu, ne samo iz finansijskih nego i iz političkih razloga u smislu osiguravanja daljnjeg napretka na evropskom putu BiH.

– Moja poruka svim predstavnicima političkih partija je da budu odgovorni – naglasio je.

Nakon današnjeg sastanka Dan Preda je poručio da Evropski parlament i generalno sve institucije EU i dalje očekuju kredibilne odgovore koje BiH treba da dostavi na Upitnik a za to je, kaže, potrebno povjerenje između svih aktera koji su uključeni u mehanizam koji već postoji i uspostavljen je u državi. Pozvao je predstavnike različitih institucija, radnih grupa i drugih tijela da se okupe i rade na izradi i usuglašavanju konkretnih odgovora što, kako je kazao, nije nemoguće.

Po njegovim riječima u vrijeme posjete BiH, razgovarao je i s predstavnicima iz oblasti kulture o mogućnostima finansiranja i drugim oblicima podrške značajnim međunarodnim festivalima u BiH te za decembar najavio veliku izložbu u Evropskom parlamentu.

Voditelj izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula kaže da, podaci pokazuju da je BiH, u posljednje vrijeme savladala neke prepreke koje su je dosad (prvenstveno na ekonomskom i socijalnom planu) prilično sputavale na zadovoljavanju njezinih evropskih ambicija.

– Podržavamo evropski put BiH, ali bih volio osjetiti da i u BiH postoji jasan konsenzus o političkoj budućnosti ove države. To će biti lako provjerljivo na nekoliko tačaka, prije svega reformski put koji je neophodan da bi ova država napredovala – istaknuo je i podsjetio koliko je taj put složen.

Sa žaljenjem je konstatirao da BiH jedina (od svih država koje pristupaju EU) nema parlamentarni nadzor nad postupkom pridruživanja. Upozorio je da BiH mora uložiti napore da realizira svoje evropske ambicije „jer je ovo vrijeme u kojem se postavlja ozbiljno pitanje da li su procesi evropskih integracija i procesi evropskog proširenja i dalje identični procesi“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je da šarolikost tema o kojima se danas razgovaralo pokazuje visok stepen zainteresiranosti evropskih dužnosnika i institucija za stanje u BiH i regiji.

– Za nas je najvažnije što je prepoznat rad Vijeća ministara BiH kao ključnog generatora evropskih integracija u ovome trenutku, da BiH ima punu podršku na evropskom putu, ali da se neki procesi i aktivnosti mogu razvijati i mnogo brže – naglasio je.