Parlament bih

Danas bi mogao biti usvojen zakon kojim bi se ukinuo PDV na doniranu hranu

Saša Magazinović
Foto: Amer Kajmović/Fena
Saša Magazinović

Ovim zakonom predviđeno je oslobađanje plaćanja poreza na doniranu hranu, a o njemu će se razgovarati na inicijativu zastupnika, od kojih je jedan od predlagača Saša Magazinović

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrat će Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim bi se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Ovim zakonom predviđeno je oslobađanje plaćanja poreza na doniranu hranu, a o njemu će se razgovarati na inicijativu zastupnika, od kojih je jedan od predlagača Saša Magazinović.

Briga za ljude

– Briga za ljude koji se nalaze u stanju potrebe za trenutak je uklonila političke razlike i ujedinila predstavnike i predstavnice građana u plemenitoj namjeri, kazao je ranije Saša Magazinović, jedan od predlagača ovog zakona.

Početkom ove godine Magazinović je govorio o sprječavanju zloupotreba u procesu oslobađanja donirane hrane od plaćanja PDV-a, koji je dio projekta “Niko gladan, niko sam”.

Problem gladi u Bosni i Hercegovini sve je veći, a prema podacima UN-a godišnje u našoj zemlji uništi preko 400.000 tona hrane, dok u isto vrijeme svaka peta osoba nema šta da jede svaki dan.

Reagovao i UIO

U javnim kuhinjama dnevno se hrani oko 18.000 osoba, a veliki broj ljudi dobija i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći sa namirnicama kako bi preživjeli.

UIO je pripremio i nacrt dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivaje BiH bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa.