Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog ubistva policajaca

Danas Dan žalosti u BiH i skup podrške policiji u Sarajevu

adis sehovic i davor vujinovic
Adis Šehović i Davor Vujinović: Svirepo ubijeni na dužnosti, za ubicama se još traga

Skup podrške će biti održan danas u Parku ubijene djece Sarajeva sa početkom u 18 sati.

U Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti zbog ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koje se desilo u petak ujutro.

Ovu odluku donijelo je Vijeće ministara na jučerašnjoj  telefonskoj sjednici, nakon što su Vlada Kantona Sarajevo (KS) kao i Vlada Federacije BiH (FBiH) također ponedjeljak proglasile Danom žalosti u KS i FBiH.

Podsjećamo, automafijaši su u petak ujutro na Alipašinom Polju pucali iz automatskog oružja na policijsko vozilo u kojem su se nalazili Šehović i Vujinović. Tom prilikom Šehović je smrtno stradao na licu mjesta dok je Vujinović pretprio teške povrde. Nedugo nakon ranjavanja i Vujinović je preminuo. Ovaj slučaj je naišao na osudu šire društvene zajednice, nevladinih organizacija, institucija, kao i svih policijskih organa u BiH koji su se uključili u intenzivnu potragu za ubicama. Do sada je saslušano 49 osoba, ali ubice policajaca još uvijek nisu pronađene.

Za danas je u Sarajevu najavljen i skup podrške policiji KS-a. Skup će biti održan u Parku ubijene djece Sarajeva sa početkom u 18 sati.

Udruženje Val je pozvalo građane na ovaj skup istakavši da će okupljanje biti i apel vlastima da dopusti policiji veće ovlasti, te da učine promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrhu pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine.

„Okupljanje se može tumačiti indirektno kao i glas građana da neće više tolerisati život u općoj nesigurnosti i oduzimanje ovlasti onima koji iskreno štite njihove interese“, navode iz ovog udruženja.

Skup je dobio veliku podršku iz regiona kao i univerziteta u BiH.

Sahrana Davora Vujinovića održaće se danas na sarajevskom groblju Sveti Josip u 12.15, dok će dženaza Adisu Šehoviću biti klanjana na mezarju Buća Potok u 14.30 sati.