Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni izbori

Danas izbori za načelnike Travnika i Foče (FBiH)

CIK je odluku o ponovljenim izborima donio je nakon što je na dan izbora 15. novembra u bolnici preminuo kandidat SDA Mirsad Peco usred izbornog dana

Danas se održavaju prijevremeni izbori na načelnika općine Travnik i Foča (FBiH). Biračka mjesta će biti otvorena 0 do 19 sati.

U Travniku pravo glasa ima više od 47.000 birača, a u Foči oko 1.600 birača.

U Travniku će se utrka voditi između Harisa Kaniže koji je zajednički kandidat trojke Naroda i pravde, SDP BiH i Naše stranke te kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Kenana Dautovića.

CIK je odluku o ponovljenim izborima donio je nakon što je na dan izbora 15. novembra u bolnici preminuo kandidat SDA Mirsad Peco usred izbornog dana.

On je dobio najveći broj glasova, a HDZ BiH je tražio da se njihov kandidat proglasi načelnikom jer je bio sljedeći po broju glasova, međutim s obzirom da Izborni zakon ne poznaje ovakvu situaciju, donesena je odluka o ponavljanju izbora. Zbog takve odluke HDZ je odlučio bojkotirati izbore i nije predložio kandidata.

Kada je riječ o općini Foča (FBiH) za prijevremene izbore u ovoj lokalnoj zajednici prijavila su se četiri politička subjekta Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija kao nezavisni kandidati, Mesud Borović kandidat SDA i Mensad Arnaut koalicija NBL – A-SDA „Zajedno za Ustikolinu“.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija. Centralna izborna komisija BiH je akreditirala i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Centralne izborne komisije BiH.