Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Prvi dan je proljeća, a jutros je izmjereno 9 stepeni ispod nule. Narednih dana i padavine

proljeće
Foto: Pixsell

Treba naglasiti da minusi i mraz u ovom dijelu godine nisu nikakva novost. U normalnim okolnostima vegetacija ih ne bi ni osjetila

Zvanično danas u 04.01 sat počelo je proljeće.

Proljeće po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje dio marta, cijeli april, maj i dio juna, a na južnoj Zemljinoj polulopti dio septembra, cijeli oktobar, novembar i dio decembra.

Prvi dan proljeća, tzv. proljetna ravnodnevnica, koja obično pada oko 21. marta, dan i noć traju približno 12 sati, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Proljeće će trajati do 20. juna kada će ga zamijeniti ljeto.

U Bosni i Hercegovini prvi dan proljeća će preovladavati sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 10 do 15, na jugu do 18 stepeni, prema prognozi FHMZ-a.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15°C.

Mraz i minusi

Proljeće započinjemo uz minuse i mraz u većem dijelu zemlje, javlja BHmeteo.

Najhladnije jutros na Bjelašnici i Pidrišu kod Gornjeg Vakufa sa izmjerenih -9°C, na Sokocu -7,5°C. Od nižih nadmorskih visina, u Kaknju -5°C.

Proljeće započinjemo uz minuse i mraz u većem dijelu zemlje. Najhladnije jutros na Bjelašnici i Pidrišu kod Gornjeg…

Posted by BHMETEO.ba on Tuesday, March 19, 2024

Treba naglasiti da minusi i mraz u ovom dijelu godine nisu nikakva novost. U normalnim okolnostima vegetacija ih ne bi ni osjetila. Ovako, uz uranjeno buđenje vegetacije, mraz će ostaviti posljedice.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom noći postepeno naoblačenje, a u kasnim večernjim satima kiša sa sjeverozapada. Vjetar prije podne slab promjenljivog smjera, a poslije podne slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 7, na jugu do 9, a dnevna od 14 do 20 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi. Poslije podne padavine uglavnom prestaju uz djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 19 °C.

U subotu sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 16 do 22 °C.